La inceputul acestei saptamani, judecatorul Cristi Danilet a declarat ca in Romania lipseste o baza de date care sa poata fi accesata la orice ora pentru ca institutiile statului sa poata avea informatii despre ONG-urile care se ocupa cu consilierea sau cu adapostirea victimelor violentei in familie.
"Copiii, se pare, sunt victimele violentei in familie la care nu prea ne gandim. Violurile in grup au devenit o moda si avem foarte multe dosare, cred ca o data la trei zile avem un minor trimis in judecata pentru un viol si o data la patru zile avem un minor condamnat pentru omor. Pentru a evita aceste cazuri, ar trebui sa facem ceva pentru prevenirea violentei. Ce ne lipseste pentru prevenirea violentei? Cred ca ONG-urile trebuie sa faca o baza de date in care sa se spuna clar care dintre ele fac consiliere, care fac adapostire, acea baza de date sa fie online pentru noi, institutiile publice, si, in special, pentru Politie si sa fie adusa la zi pentru cazurile urgente", a precizat Danilet, la o conferinta privind combaterea abuzurilor impotriva femeilor organizata in cadrul campaniei "16 zile de activism impotriva violentei domestice", la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.
De asemenea, acesta a precizat ca agresorii nu ar trebui tratati cu mila si ar trebui sa li se aplice si pedeapsa complementara.
"Pentru agresori eu as insista pentru 'fara mila'. Asa cum ala poate sa o bata pe ea fara mila sau invers cand femeia il bate pe barbat fara mila, ca sunt si astfel de cazuri, tot asa trebuie ca Politia si magistratii sa intervina fara mila. De aceea, cred ca sanctiunile trebuie sa fie aspre, mari si cu executare, si mai trebuie sa aplicam si pedepsele acelea complementare, sunt in cod, dar nu prea sunt acum aplicate. Este vorba mai exact de pedeapsa dupa stabilirea sanctiunii finale, pedeapsa complementara si anume interdictia de a se apropia de victima, de copii, interdictia de a se intoarce in locuinta familiei, interdictia de a se apropia chiar de locul de serviciu sau alte locuri pe care le frecventeaza victima. Avem legislatie, dar ea nu este aplicata", a mentionat Danilet.
Totodata, acesta a precizat, citat de Agerpres, ca victimele violentei in familie sunt marcate "de lipsa de curaj", pentru ca nu stiu ce se va intampla daca il reclama pe agresor in conditiile in care nu au incredere in reactia institutiilor statului.
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
250 Modele Fise de Post
"Ce am remarcat din dosarele pe care le avem este ca foarte multe victime se impaca cu agresorul. Fac demersul judiciar fie pentru ordinul de protectie, fie o plangere penala pentru investigarea agresorului, iar la un moment dat se impaca cei doi. Asta e bine, dar as vrea ca impacarea asta sa fie una reala, in sensul ca acel cuplu a urmat o consiliere, o terapie, s-au remediat problemele sau au ajuns la concluzia ca divorteaza si nu mai urmeaza demersul judiciar. Din nefericire, insa, aceste cazuri de impacare de fapt nu sunt vointa proprie a victimei, ci victima este influentata, amenintata, santajata pentru a se impaca", a mai precizat judecatorul.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri