Este obligatorie prezenta consilierului juridic in cadrul sedintei (Comisia de disiciplina)?
Raspuns: Potrivit prevederilor art. 342 lit g) din Legea 53/2003 - Codul muncii , republicata Regulamentul intern trebuie sa contina reguli referitoare la procedura disciplinara. Totodata, art. 251 alin. (2) Codul muncii stabileste faptul ca in vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
Astfel, Codul muncii instituie in sarcina angajatorului obligatia de a-si stabili in Regulamentul intern procedura disciplinara si de a desemna o persoana care sa efectueze procedura de cercetare prealabila, in conformitate cu prevederile legale in materie.
Asadar, conform prevederilor legale mentionate, angajatorul este cel care are obligatia de a stabili reguli clare cu privire la procedura cercetarii disciplinare.
In concluzie, obligativitatea participarii consilierului juridic la sedintele Comisiei de disciplina trebuie sa rezulte in mod expres din prevederile Regulamentului intern referitoare la procedura cercetarii disciplinare. Intrucat prevederile legale mentionate anterior nu instituie o astfel de obligatie, in lipsa unei astfel de mentiuni in Regulamentul intern, consilierul juridic nu are obligatia sa participe la sedintele Comisiei de disciplina.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<