Este obligatorie prezenta consilierului juridic in cadrul sedintei (Comisia de disiciplina)?
Raspuns: Potrivit prevederilor art. 342 lit g) din Legea 53/2003 - Codul muncii , republicata Regulamentul intern trebuie sa contina reguli referitoare la procedura disciplinara. Totodata, art. 251 alin. (2) Codul muncii stabileste faptul ca in vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
Astfel, Codul muncii instituie in sarcina angajatorului obligatia de a-si stabili in Regulamentul intern procedura disciplinara si de a desemna o persoana care sa efectueze procedura de cercetare prealabila, in conformitate cu prevederile legale in materie.
Asadar, conform prevederilor legale mentionate, angajatorul este cel care are obligatia de a stabili reguli clare cu privire la procedura cercetarii disciplinare.
In concluzie, obligativitatea participarii consilierului juridic la sedintele Comisiei de disciplina trebuie sa rezulte in mod expres din prevederile Regulamentului intern referitoare la procedura cercetarii disciplinare. Intrucat prevederile legale mentionate anterior nu instituie o astfel de obligatie, in lipsa unei astfel de mentiuni in Regulamentul intern, consilierul juridic nu are obligatia sa participe la sedintele Comisiei de disciplina.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<