Este obligatorie prezenta consilierului juridic in cadrul sedintei (Comisia de disiciplina)?
Raspuns: Potrivit prevederilor art. 342 lit g) din Legea 53/2003 - Codul muncii , republicata Regulamentul intern trebuie sa contina reguli referitoare la procedura disciplinara. Totodata, art. 251 alin. (2) Codul muncii stabileste faptul ca in vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
Astfel, Codul muncii instituie in sarcina angajatorului obligatia de a-si stabili in Regulamentul intern procedura disciplinara si de a desemna o persoana care sa efectueze procedura de cercetare prealabila, in conformitate cu prevederile legale in materie.
Asadar, conform prevederilor legale mentionate, angajatorul este cel care are obligatia de a stabili reguli clare cu privire la procedura cercetarii disciplinare.
In concluzie, obligativitatea participarii consilierului juridic la sedintele Comisiei de disciplina trebuie sa rezulte in mod expres din prevederile Regulamentului intern referitoare la procedura cercetarii disciplinare. Intrucat prevederile legale mentionate anterior nu instituie o astfel de obligatie, in lipsa unei astfel de mentiuni in Regulamentul intern, consilierul juridic nu are obligatia sa participe la sedintele Comisiei de disciplina.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<