Este obligatorie prezenta consilierului juridic in cadrul sedintei (Comisia de disiciplina)?
Raspuns: Potrivit prevederilor art. 342 lit g) din Legea 53/2003 - Codul muncii , republicata Regulamentul intern trebuie sa contina reguli referitoare la procedura disciplinara. Totodata, art. 251 alin. (2) Codul muncii stabileste faptul ca in vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
Astfel, Codul muncii instituie in sarcina angajatorului obligatia de a-si stabili in Regulamentul intern procedura disciplinara si de a desemna o persoana care sa efectueze procedura de cercetare prealabila, in conformitate cu prevederile legale in materie.
Asadar, conform prevederilor legale mentionate, angajatorul este cel care are obligatia de a stabili reguli clare cu privire la procedura cercetarii disciplinare.
In concluzie, obligativitatea participarii consilierului juridic la sedintele Comisiei de disciplina trebuie sa rezulte in mod expres din prevederile Regulamentului intern referitoare la procedura cercetarii disciplinare. Intrucat prevederile legale mentionate anterior nu instituie o astfel de obligatie, in lipsa unei astfel de mentiuni in Regulamentul intern, consilierul juridic nu are obligatia sa participe la sedintele Comisiei de disciplina.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Exista un contract de punere la dspozitie de personal incheia intre un Agent de munca temporara si un Utilizator. Daca Utilizatorul nu isi executa obligatia de plata cum poate raspunde acesta in solidar cu AMT sau in locul sau pentru drepturile salariale? Care este procedura si care este legislatia incidenta acestui caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cadrul unui contract de punere la dispozitie de personal s-a stipulat faptul ca Utilizatorul poate renunta la angajatii temporari pe perioada misiunii prin transmiterea unei notificari motivate catre Agentul de munca temporara cu 5 zile lucratoare inainte. In acest caz se va inceta contractul de munca temporara al salariatului conf. art 95 alin.4 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, incepand cu prima zi de renunatare la servicii de catre Utilizator?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<