Pana de curand, procedura "triplu talaq" era legala si barbatii puteau sa divorteze instant de sotii prin simpla pronuntare de trei ori a cuvantului "talaq".
Parlamentul Indiei, tara care se preconizeaza ca va ajunge sa aiba cea mai mare populatie din lume depasind astfel China, a adoptat un proiect de lege prin care practica musulmana de a divorta instant de sotie nu mai poate fi utilizata si nu va mai avea nicio valoare juridica. Astfel, "triplu talaq" devine o fapta penala care poate fi pedepsita cu pana la trei ani de inchisoare.
"O practica arhaica si medievala a fost in sfarsit aruncata la cosul de gunoi al istoriei", a marturisit premierul Modi. "Este o victoriei a justitiei de gen si va aduce mai multa egalitate in societate", a mai adaugat seful Guvernului indian.
Trebuie mentionat faptul ca "triplu talaq" a fost o procedura considerata neconstitutionala inca din 2017 prin decizia Curtii Supreme a Indiei, dar guvernul Modi incerca de cativa ani buni sa obtina criminalizarea acestei practici.
"Triplu talaq" sau "talaq-e-biddat" este o procedura folosita de cei de confesiune musulmana. Prin rostirea de trei ori a cuvantului "talaq" barbatii pot divorta instant si fara nicio obligatie de sotiile lor. In ultimul timp, insa, era acceptata si folosirea cuvantului "talaq" online sau prin SMS pentru a divorta. Culmea, nu era necesar ca sotiile sa fie de fata. Dupa declansarea acestei proceduri, urma o perioada in care se stabilea ca sotia nu este insarcinata. Dupa confirmarea acestui fapt, divortul era incheiat. Femeia nu putea sa se recasatoreasca cu acelasi barbat. Acest lucra era posibil doar daca se marita cu un alt barbat intre timp si divort de acela pentru a se marita din nou cu fostul sot.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Musulmanii din India sustin ca prin aceasta lege acestia vor fi tinta autoritatilor si vor ajunge mult mai usor la inchisoare. Ei se tem ca majoritatea de confesie Hindu va incerca sa le limiteze libertatea religioasa.
Se aproximeaza ca procedura de "triplu talaq" exista inca din anul 600 e.n. Chiar si asa, aceasta nu este mentionata in Coran.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri