Conform art. 19 din Hotararea nr. 1/2007, cotele de contributie ale executorilor judecatoresti la Uniune in raport cu venitul brut realizat de acestia se stabileste de catre Consiliul Uniunii;
Veniturile din activitati pentru care platitorul veniturilor are obligatia de a retine si de a vira impozit si contributii prin retinere la sursa sunt:
- venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
- venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent;
- venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
- venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV indice 1, care nu genereaza o persoana juridica;
- veniturile realizate de o persoana fizica rezidenta atat in Romania cat si in strainatate din asocierea cu persoane juridice romane dintr-o asociere fara personalitate juridica;
Categoriile mentionate datoreaza contributia individuala de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, cu exceptiile prevazute de lege.
Avand in vedere preverile art. 296^21 alin. (1) lit. f) din Codul Fiscal, in cazul in care nu sunteti salariat, aveti obligatia platii contributiilor la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, precum si impozitul pe venitul realizat.
Baza de calcul al contributiilor sociale este venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti, diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila prevazuta la art. 50 sau venitul din asociere, dupa caz.
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea unei declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii, precum si a declaratiei de venit estimat si a declaratiei privind venitul realizat, pentru contributia de asigurari sociale de sanatate.
Potrivit art.52, alin.(2), lit.a) din Codul Fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, in momentul incheierii contractului/ conventiei civile , puteti opta pentru impozit 10% reprezentand plati anticipate din care se deduc contributiile sociale obligatorii.
Conform prevederilor Art 296^23 alin.(2) din Codul Fiscal, in cazul in care realizati si venituri din salarii/asimilate salariilor sau pensii, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate si contributia de asigurari sociale.