Parlamentarii au initiat un proiect de lege prin care il lasa pe Traian Basescu fara beneficiile specifice unui fost presedinte de stat al Romaniei. Iata de ce vor acest lucru.
Mai multi parlamentari apartinand PSD si ALDE au initiat un proiect de lege care modifica Legea nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de presedinte al Romaniei, modificarea fiind atintita asupra fostului sef de stat Traian Basescu. Initiativa urmareste ca fostii colaboratori ai Securitatii din timpul regimului comunist sa nu se bucure de niciun avantaj, chiar daca au fost alesi in cea mai inalta functie pe care o ofera tara noastra unui civil.
"In mod evident, colaborarea cu "Securitatea" regimului represiv comunist reprezinta o grava abatere de la normele democratice in vigoare. Iar cand o astfel de abatere a fost comisa de persoana care a detinut calitatea de presedinte, cel care, conform Legii fundamentale, "vegheaza la respectarea Constitutiei" si "la buna functionare a autoritatilor publice", este amenintata existenta statului de drept si exercitarea efectiva a drepturilor si libertatilor fundamentale", arata semnatarii proiectului de lege in expunerea de motive.
Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a constatat calitatea de colaborator al Securitatii pentru fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu. Dupa aflarea sentintei, actualul europarlamentar a facut urmatoarea declaratie: ""La 21 de ani, habar nu aveam ca sunt un departament al Securitatii, contrainformatiile militare. (...) Nu am ce sa-mi reprosez. Astea au fost vremurile in care eu am trait. Nu am ce sa comentez. E usor sa dai ceasul inapoi cu 45 de a ani. Viata merge inainte. Nu am a comenta. Poate va trebui sa fiu mai clar in declaratiile de la Inalta Curte".
Potrivit CNSAS, fostul presedinte Traian Basescu a dat note informative ce ar fi dus la mentinerea in tara a unui coleg de la Marina. Din documentele depuse in instanta de CNSAS rezulta ca Basescu ar fi avut un ofiter de legatura desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, si ca ar fi dat doua note informative olografe.
Conform CNSAS, pe parcursul colaborarii cu Securitatea, Traian Basescu a furnizat informatii prin care se denuntau activitati potrivnice regimului totalitar comunist, precum intentia de a pleca in strainatate si relatii cu cetateni straini, existente in notele informative date in 05.05.1975.
"Analizand informatiile, apreciem ca acestea vizeaza ingradirea dreptului la viata privata (art. 17 din Pactul International privind Drepturile Civile si Politice) si dreptul la libera circulatie (art. 12 din Pactul International privind Drepturile Civile si Politice", sustine CNSAS.
Potrivit Consiliului, urmare a uneia dintre notele informative date de Traian Basescu fata de un coleg, Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe nave romanesti care plecau in afara granitelor tarii.
Se propune, asadar, modificarea art. 1, alin. (3) din Legea nr. 406/2001. Acesta ar urma sa aiba urmatoarea forma:
In prezent, art. 1, alin. (3) din Legea nr. 406/2001 are urmatoarea forma in vigoare: "Nu beneficiaza de prevederile prezentei legi persoana careia i-a incetat calitatea de sef al statului roman ca urmare a savarsirii unei infractiuni pentru care a fost condamnata definitiv sau ca urmare a demiterii din functie prin referendum".
Daca initiativa celor cinci parlamentari PSD-ALDE va fi adoptata, atunci Traian Basescu si alti viitori sefi de stat dovediti colaboratori si Securitatii vor pierde:
Drepturile prevazute mai sus se acorda si in cazul in care persoana indreptatita beneficiaza si de alte drepturi salariale ori venituri realizate din activitati profesionale, in conditiile legii, sau cu titlu de pensie.
Semnatarii acestei initiative sunt: Andronescu Ecaterina, Melescanu Teodor-Viorel, Simionca Ioan, Cataniciu Steluta-Gustic, Gavrilescu Gratiela Leocadia.
Senatul este prima camera sesizata, asadar deputatii vor avea votul decizional.
Procedura de urgenta nu a fost solicitata.
A fost cerut punctul de vedere al Guvernului.
Prevederile de mai sus nu se aplica, intrucat actul de-abia a fost introdus pentru dezbatere la Senat.
Urmarim evolutia
propunerii legislative si revenim cu actualizari de indata ce acestea vor fi disponibile.