Italia se alatura tarilor care lupta impotriva cresterii cantitatii de deseuri care trebuiesc procesate si ofera avantaje in bani firmelor care nu arunca mancarea aproape de expirare.
Conform initiativei legislative proaspat adoptate, firmele care vand mancare vor primi subventii daca nu arunca produsele care se apropie de expirare. Actul normativ le obliga, insa, la donarea acestora catre organizatii non-profit care se vor asigura ca acestea vor ajunge la cei care au cu adevarat nevoie de ele.
Motivele pentru adoptarea acestei legi sunt evidente. Costurile cu privire la protejarea mediului inconjurator scad, mancarea buna de consumat nu mai este irosita, iar cei care au nevoie cu adevarat de nutrienti proaspeti si nu si-i pot permite, ii pot acum obtine.
Parlamentul italian a adoptat proiectul de lege si acum mai ramane un singur pas de realizat: publicarea noilor norme de aplicare prin care afacerile sa fie atrase si interesate de aceste avantaje in bani. Subventiile vor fi oferite doar acelor firme care isi masoara cantitatea de mancare aproape de expirare donata catre organizatiile de caritate.
Practic, in functie de cat de mult vor dona catre ONG-uri produse bune de consumat dar aproape de expirare, atat vor primi drept subventie cu privire la taxa de gunoi. Subventia nu va putea fi, insa, mai mult de 100% din valoarea taxei datorate pentru procesarea deseurilor.
Abordarea este diferita fata de Franta, unde comerciantii sunt amendati cu sume uriase pentru irosirea mancarii.
Ai curiozitati cu privire la managementul deseurilor din Romania? Afla mai multe dand click AICI!
In prezent, Italia cheltuie aproximativ 12 miliarde de euro pentru a-si mentine sub control cantitatea de gunoi produsa, iar acest proiect de lege proaspat adoptat vine in intampinarea acestor costuri uriase. Oficialii anticipeaza ca prin acest act vor fi salvate peste 200.000 de tone de mancare.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Cartea verde a contabilitatii
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Conform ONU, aproximativ 1 triliard de dolari este anual aruncat la gunoi sub forma de mancare.
In Romania, peste 10% din mancarea cumparata este irosita. Legea privind diminuare risipei alimentare a fost initiata in 2016, dar a fost pusa in aplicarea de-abia in anul 2019. Actul si aplicarea sa au tot fost amanate. Normele de aplicare ale acesteia au fost publicate in Monitorul Oficial in februarie.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri