CCR a admis, marti, exceptia de neconstitutionalitate ridicata impotriva dispozitiilor articolului 35 alineatul 1 din Codul penal si a constatat ca sintagma "si impotriva aceluiasi subiect pasiv" este neconstitutionala, informeaza Agerpres.
"Plenul Curtii Constitutionale a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului 35 alineatul 1 din Codul penal potrivit caruia: "Infractiunea este continuata cand o persoana savarseste la diferite intervale de timp, dar in realizarea aceleiasi rezolutii si impotriva aceluiasi subiect pasiv, actiuni sau inactiuni care prezinta, fiecare in parte, continutul aceleiasi infractiuni"", se arata in comunicatul CCR citat de aceeasi sursa.
Aceeasi sursa arata ca, in urma deliberarilor, CCR, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma "si impotriva aceluiasi subiect pasiv" din cuprinsul dispozitiilor articolului 35 alineatul 1 din Codul penal este neconstitutionala.
Va recomandam
Teste de Evaluare Nationala clasa a II-a - Comunicare in limba romana - scris si citit
In acest moment, lucrarea 'Teste de Evaluare Nationala clasa a II-a - Comunicare in limba romana - scris si citit' este in curs de retiparire. Cu acordul dvs., va expediem produsul cu prioritate, de indata ce ajunge la noi. Culegere cu teste rezolvate si explicate cap-coada! Pentru intelegere, asimilare si fixare rapida si eficienta a...
"In argumentarea solutiei de admitere pronuntate, Curtea a constatat ca sintagma "si impotriva aceluiasi subiect pasiv" din cuprinsul dispozitiilor articolului 35 alineatul 1 din Codul penal, care impune conditia unitatii subiectului pasiv in cazul infractiunii continuate, creeaza discriminare in cadrul aceleiasi categorii de persoane care savarsesc la diferite intervale de timp, dar in realizarea aceleiasi rezolutii, actiuni sau inactiuni care prezinta, fiecare in parte, continutul aceleiasi infractiuni, ceea ce atrage incalcarea prevederilor articolului 16 alineatul 1 din Constitutie cu privire la egalitatea cetatenilor in fata legii, fara privilegii si fara discriminari", transmite CCR.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei de judecata care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Tribunalului Arad - Sectia penala.
NOUTATI si MODIFICARI aparute in LEGISLATIE
Noutati pentru soferi aparute in 2025 - legislatia a fost modificata. Puteti vedea noua legislatie valabila + Codul actualizat (format PDF) in 2025. Detalii despre Amenzi, Suspendare permis si Indicatoare rutiere.
Vezi AICI lista completa a modificarilor <<