Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Clauza penala in Noul Cod Civil


Sediul materiei

Regimul juridic este reglementat in textul articolelor 1538-1543 (cartea V, titlul V, capitolul IV, sectiunea a IV-a din noul Cod civil), referiri la aceasta institutie regasindu-se si in cuprinsul altor articole: art. 1757 al. 2, art. 267 etc.

Notiune

Clauza penala este acea prevedere contractuala prin care partile stipuleaza ca debitorul se obliga la o anumita prestatie in caz ca nu va executa obligatia principala pe care si-a asumat-o.
Asadar, prin clauza contractuala partile determina anticipat echivalentul prejudiciului pe care l-ar suferi creditorul ca urmare a neexecutarii, executarii cu intarziere sau necorespunzatoare a obligatiei de catre debitorul sau.

Caracteristici

Clauza penala are caracter accesoriu, dat fiind ca existenta ei este justificata de existenta unei obligatii principale. Ca urmare, nulitatea obligatiei principale o atrage pe aceea a clauzei penale, dar nu si invers.

Clauza penala intervine ca sanctiune pentru neexecutarea obligatiei principale, pentru executarea ei cu intarziere sau necorespunzatoare.

Creditorul nu poate cere atat executarea in natura a obligatiei principale, cat si plata penalitatii, afara de cazul in care penalitatea a fost stipulata pentru neexecutarea obligatiilor la timp sau in locul stabilit. In acest din urma caz, creditorul poate cere atat executarea obligatiei principale, cat si a penalitatii, daca nu renunta la acest drept sau daca nu accepta, fara rezerve, executarea obligatiei.

Elemente de noutate

Regimul juridic al clauzei penale nu a suferit modificari importante, unele dintre elementele de noutate reprezentand solutii consacrate anterior pe cale doctrinara si jurisprudentiala. Astfel, nu au intervenit schimbari esentiale cu privire la natura juridica (modalitate de evaluare a prejudiciului suferit) si caracterul accesoriu al clauzei penale, dar cu titlu de noutate se prevad acum urmatoarele aspecte:
- a fost reglementata in mod expres prezumtia existentei prejudiciului, creditorul putand cere executarea clauzei penale fara a fi tinut sa dovedeasca vreun prejudiciu;
- a fost prevazut dreptul instantei de a reduce cuantumul penalitatii in cazul in care este vadit excesiva fata de prejudiciul previzibil cauzat creditorului; totusi, chiar si in acest caz rolul sanctionator al clauzei penale este pastrat, legiuitorul impunand ca, si in cazul in care instanta reduce cuantumul prestatiei care constituie clauza penala, penalitatea astfel redusa trebuie sa ramana superioara obligatiei principale.
- penalitatea nu poate fi ceruta atunci cand executarea obligatiei a devenit imposibila din cauze neimputabile debitorului.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 14 Noiembrie 2011
Votati articolul "Clauza penala in Noul Cod Civil":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI