Facturi nestampilate si nesemnate emise in baza unui contract si comunicate prin posta, penalitati inscrise doar pe facturi.
Intre parti a intervenit un contract de prestari servicii cu executare succesiva. Dupa un interval de timp, desi prestatorul isi indeplineste partea de contract si emite facturi conform contractului, le expediaza prin posta cu confirmare de primire, dar beneficiarul nu le semneaza si nu le accepta la plata.
Prestatorul cheama in judecata beneficiarul pe procedura somatiei de plata, invocand in sarcina acestuia nu doar sumele inscrise pe facturi, ci si penalitati de intarziere specificate pe fiecare factura in parte.
In procedura somatiei de plata reglementata de Ordonanta de Guvern 5/2001, la baza promovarii acesteia sta caracterul cert, lichid si exigibil al creantei constatate printr-un inscris asumat de parti.
In speta, facturile, chiar si neacceptate la plata, au fost emise in temeiul unui contract asumat de parti, deci nesemnarea si nestampilarea acestora de catre debitor nu are relevanta, sumele inscrise pe acestea fiind acordate creditorului de catre instanta.
In ce priveste penalitatile de intarziere, nefiind negociate direct cu debitorul si neavand caracter de clauza penala agreata de parti, nu vor fi retinute de instanta in sarcina debitorului.
Factura reprezinta doar un instrument de plata emis in baza acordului juridic exprimat prin contract.
In lipsa penalitatilor de intarziere, se va acorda creditorului doar dobanda legala aplicata debitului restant.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<