Facturi nestampilate si nesemnate emise in baza unui contract si comunicate prin posta, penalitati inscrise doar pe facturi.
Intre parti a intervenit un contract de prestari servicii cu executare succesiva. Dupa un interval de timp, desi prestatorul isi indeplineste partea de contract si emite facturi conform contractului, le expediaza prin posta cu confirmare de primire, dar beneficiarul nu le semneaza si nu le accepta la plata.
Prestatorul cheama in judecata beneficiarul pe procedura somatiei de plata, invocand in sarcina acestuia nu doar sumele inscrise pe facturi, ci si penalitati de intarziere specificate pe fiecare factura in parte.
In procedura somatiei de plata reglementata de Ordonanta de Guvern 5/2001, la baza promovarii acesteia sta caracterul cert, lichid si exigibil al creantei constatate printr-un inscris asumat de parti.
In speta, facturile, chiar si neacceptate la plata, au fost emise in temeiul unui contract asumat de parti, deci nesemnarea si nestampilarea acestora de catre debitor nu are relevanta, sumele inscrise pe acestea fiind acordate creditorului de catre instanta.
In ce priveste penalitatile de intarziere, nefiind negociate direct cu debitorul si neavand caracter de clauza penala agreata de parti, nu vor fi retinute de instanta in sarcina debitorului.
Factura reprezinta doar un instrument de plata emis in baza acordului juridic exprimat prin contract.
In lipsa penalitatilor de intarziere, se va acorda creditorului doar dobanda legala aplicata debitului restant.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<