Facturi nestampilate si nesemnate emise in baza unui contract si comunicate prin posta, penalitati inscrise doar pe facturi.
Intre parti a intervenit un contract de prestari servicii cu executare succesiva. Dupa un interval de timp, desi prestatorul isi indeplineste partea de contract si emite facturi conform contractului, le expediaza prin posta cu confirmare de primire, dar beneficiarul nu le semneaza si nu le accepta la plata.
Prestatorul cheama in judecata beneficiarul pe procedura somatiei de plata, invocand in sarcina acestuia nu doar sumele inscrise pe facturi, ci si penalitati de intarziere specificate pe fiecare factura in parte.
In procedura somatiei de plata reglementata de Ordonanta de Guvern 5/2001, la baza promovarii acesteia sta caracterul cert, lichid si exigibil al creantei constatate printr-un inscris asumat de parti.
In speta, facturile, chiar si neacceptate la plata, au fost emise in temeiul unui contract asumat de parti, deci nesemnarea si nestampilarea acestora de catre debitor nu are relevanta, sumele inscrise pe acestea fiind acordate creditorului de catre instanta.
In ce priveste penalitatile de intarziere, nefiind negociate direct cu debitorul si neavand caracter de clauza penala agreata de parti, nu vor fi retinute de instanta in sarcina debitorului.
Factura reprezinta doar un instrument de plata emis in baza acordului juridic exprimat prin contract.
In lipsa penalitatilor de intarziere, se va acorda creditorului doar dobanda legala aplicata debitului restant.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<