Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis, marti, sesizarile PNL si USR in legatura cu infiintarea Comisiei parlamentare de ancheta a activitatii sefului Serviciului de Protectie si Paza (SPP), Lucian Pahontu. In concluzie, aceasta Comisie nu poate functiona.
Pe 22 februarie, partidul PNL a atacat la CCR Hotararea Parlamentului privind infiintarea Comisiei parlamentare de ancheta pentru verificarea activitatii directorului SPP, Lucian Pahontu, sustinand ca obiectivele anchetei intra in competenta CSAT si ale presedintelui Romaniei, anunta Mediafax.
In sesizarea depusa la CCR, PNL a sustinut ca "(...) pentru a respecta rolul constitutional al comisiilor de ancheta, asa cum a fost decelat in jurisprudenta Curtii Constitutionale, hotararea de constituire a comisiei de ancheta ar trebui sa aiba ca obiectiv verificarea unor situatii de fapt, aspecte sau fenomene sociale relevante generate de activitatea unei institutii sau a unor institutii, in niciun caz sa vizeze o persoana".
PNL afirma ca din 1990 si pana in prezent, au fost constituite 14 de comisii parlamentare de ancheta, dintre care niciuna nu a avut ca scop verificarea unei anumite persoane, ci au vizat activitati ale unor autoritati sau institutii publice, clarificarea unor fapte/imprejurari.
"Ambiguitatea sintagmei sau sunt extrem de vagi, de natura sa afecteze activitatea comisiei de ancheta si a membrilor acestora, care nu vor putea sa isi ordoneze actiunile de control pe baza unor obiective clare si precise", afirma reprezentantii PNL, potrivit sursei citate mai sus.
Liberalii spun ca obiectivele depasesc atributiile de control parlamentar si intra in competenta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si a presedintelui Romaniei.
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
Curtea Constitutionala a Romaniei a dezbatut, marti, si sesizarea USR care contesta decizia de infiintare a Comsiei de ancheta pentru verificarea activitatii sefului SPP, pentru ca avea aceeasi speta.
USR a a motivat in sesizarea depusa la CCR ca prin infiintarea Comisiei SPP se incalca atributiile Comisiilor pentru aparare din Parlament.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri