Reprezinta un mijloc de stingere a obligatiilor reciproce si de aceeasi natura intre doua persoane care au concomitent calitatea de debitor si creditor una fata de cealalalta, pana la limita valorii celei mai mici dintre ele. Daca sunt egale ca valoare, stingerea obligatiilor se face in intregime.
Compensatia este reglementata in Titlul VII, art. 1616-1623 din Noul Cod civil.
Compensatia este:
1. Legala;
2. Conventionala;
3. Judiciara.
1. Compensatia legala se naste prin efectul legii operand de plin drept in cazul a doua datorii, cu respectarea unor conditii.
Conditii :
* datoriile sa fie reciproce;
* sa priveasca o suma de bani sau lucruri de acelasi gen;
* datoriile sa fie certe, lichide si exigibile.
Daca se pune la indoiala caracterul lichid al unei creante, partea interesata poate solicita in instanta constatarea lichiditatii creantei pentru a opera apoi compensatia.
Este interesanta prevederea din art. 1617 din Noul Cod civil prin care oricare dintre parti poate renunta la compensarea creantei sale, desi in acelasi articol, primul aliniat prevede ca aceasta opereaza de plin drept.
Totusi, desi opereaza de plin drept, compensatia nu poate interveni impotriva vointei partilor.
Compensatia nu poate opera in urmatoarele cazuri:
* cand una dintre creante are ca obiect un bun insesizabil;
* intre obligatia de restituire a unor bunuri fungibile date in depozit neregulat si creanta pentru cheltuielile de depozitare;
* cand creanta rezulta dintr-un act facut cu intentia de a pagubi;
* debitorul care a suferit o poprire nu poate opune creditorului popritor compensatia datoriei sale cu aceea a debitorului poprit.
2. Compensatia conventionala este forma de compensatie care opereaza prin acordul de vointa al partilor, pentru interventia ei nefiind necesara intrunirea conditiilor de la compensatia legala sau judiciara. Poate sa opereze de pilda si prin dare in plata reciproca.
3. Compensatia judiciara este acea compensatie care opereaza in temeiul unei hotarari judecatoresti definitive si este lasata la aprecierea instantei de judecata, fara ca pentru a opera sa fie necesara intrunirea conditiilor de la compensatia legala.
4. Efectele compensatiei:
* stingerea celor doua datorii;
* stingerea garantiilor si accesoriilor datoriei principale;
* cand intre parti exista mai multe datorii reciproce - se aplica regulile de la imputatia platii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Conform prevederilor art. 78 alin. 22-24 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, companiile cu peste 50 de angajati au obligatia de a prezenta catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca o cerere scrisa, precum si dovada transmiterii acesteia catre organizatiile nonguvernamentale de la alin. 22, pentru a comunica posturile vacante adecvate ocuparii de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o salariata nascuta in februarie 1959, pentru care am inchis contractul de munca la data de 21.06.2023, conform art. 56 alin. 1 lit. c. I-am facut un nou contract pe durata determinata de un an, pe care l-am prelungit pentru inca un an, pana la data de 31.08.2025. Putem sa mai prelungim contractul acestei salariate si, daca da, pentru cat timp?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Referitor la fondul de handicap, am primit raspunsul anterior de la dvs, in care ne-ati transmis ca incepand cu acest an, angajtorii care au posturi vacante adecvate ocuparii de catre persoanele cu dizabilitati trebuie sa solicit printr-o cerere sprijinul ONG urilor care presteaza asfel de servicii. Intrebarea este, daca nu avem posturi vacante potrivite pentru angajarea persoanelor cu dizabilitati, trebuie sa facem dovada ca nu avem? Pentru angajatii cu handicap de anul trecut, inteleg ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<