Reprezinta un mijloc de stingere a obligatiilor reciproce si de aceeasi natura intre doua persoane care au concomitent calitatea de debitor si creditor una fata de cealalalta, pana la limita valorii celei mai mici dintre ele. Daca sunt egale ca valoare, stingerea obligatiilor se face in intregime.
Compensatia este reglementata in Titlul VII, art. 1616-1623 din Noul Cod civil.
Compensatia este:
1. Legala;
2. Conventionala;
3. Judiciara.
1. Compensatia legala se naste prin efectul legii operand de plin drept in cazul a doua datorii, cu respectarea unor conditii.
Conditii :
* datoriile sa fie reciproce;
* sa priveasca o suma de bani sau lucruri de acelasi gen;
* datoriile sa fie certe, lichide si exigibile.
Daca se pune la indoiala caracterul lichid al unei creante, partea interesata poate solicita in instanta constatarea lichiditatii creantei pentru a opera apoi compensatia.
Este interesanta prevederea din art. 1617 din Noul Cod civil prin care oricare dintre parti poate renunta la compensarea creantei sale, desi in acelasi articol, primul aliniat prevede ca aceasta opereaza de plin drept.
Totusi, desi opereaza de plin drept, compensatia nu poate interveni impotriva vointei partilor.
Compensatia nu poate opera in urmatoarele cazuri:
* cand una dintre creante are ca obiect un bun insesizabil;
* intre obligatia de restituire a unor bunuri fungibile date in depozit neregulat si creanta pentru cheltuielile de depozitare;
* cand creanta rezulta dintr-un act facut cu intentia de a pagubi;
* debitorul care a suferit o poprire nu poate opune creditorului popritor compensatia datoriei sale cu aceea a debitorului poprit.
2. Compensatia conventionala este forma de compensatie care opereaza prin acordul de vointa al partilor, pentru interventia ei nefiind necesara intrunirea conditiilor de la compensatia legala sau judiciara. Poate sa opereze de pilda si prin dare in plata reciproca.
3. Compensatia judiciara este acea compensatie care opereaza in temeiul unei hotarari judecatoresti definitive si este lasata la aprecierea instantei de judecata, fara ca pentru a opera sa fie necesara intrunirea conditiilor de la compensatia legala.
4. Efectele compensatiei:
* stingerea celor doua datorii;
* stingerea garantiilor si accesoriilor datoriei principale;
* cand intre parti exista mai multe datorii reciproce - se aplica regulile de la imputatia platii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<