(1) In sensul prezentei carti, resedinta obisnuita a persoanei fizice este in statul in care persoana isi are locuinta principala, chiar daca nu a indeplinit formalitatile legale de inregistrare. Resedinta obisnuita a unei persoane fizice actionand in exercitiul activitatii sale profesionale este locul unde aceasta persoana are stabilimentul sau principal.
(2) Pentru determinarea locuintei principale vor fi avute in vedere acele circumstante personale si profesionale care indica legaturi durabile cu statul respectiv sau intentia de a stabili asemenea legaturi.
(3) Resedinta obisnuita a persoanei juridice este in statul in care aceasta isi are stabilimentul principal.
(4) Stabilimentul principal al unei persoane juridice este locul unde aceasta si-a stabilit administratia centrala.
(5) Dovada resedintei obisnuite se poate face cu orice mijloace de proba.
* Se defineste notiunea de „resedinta obisnuita”, care este utilizata ca punct de legatura pentru determinarea legii aplicabile in unele materii, cum ar fi legea succesorala in temeiul art. 2.633 NCC, legea aplicabila efectelor generale ale casatoriei, legea aplicabila ocrotirii majorului capabil etc.
* Semnalam faptul ca resedinta obisnuita este independenta de efectuarea formalitatilor de inregistrare si ca poate fi dovedita cu orice mijloc de proba.
Pentru stabilirea resedintei obisnuite in dreptul international privat se va face aplicarea dispozitiilor prezentului articol, pe cand, in raporturile fara elemente de extraneitate, atat domiciliul, cat si resedinta vor fi stabilite prin aplicarea art. 86 NCC. Distinctiile subzista si in materie probatorie, deoarece dovada domiciliului si a resedintei se face in temeiul art. 91 NCC numai cu mentiunile cuprinse in cartea de identitate, pe cand, in dreptul international privat, proba resedintei se poate face prin orice mijloc, chiar daca nu s-au efectuat formalitatile de inregistrare in actele de identitate.
* Raportul cu prevederea anterioara: prevedere noua.
(Codul civil al Romaniei : indrumar notarial / Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania - Bucuresti : Monitorul Oficial R.A., 2011)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<