Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, s-a aratat iritat, joi, in cadrul sedintei Consiliului Superior al Magistraturii, ca inca se discuta de prematuritatea datei de 1 octombrie de intrare in vigoare noului Cod Civil la 654 de zile de la data adoptarii si la 306 zile de la data la care Guvernul a adoptat proiectul legii de punere in aplicare prin care s-a propus aceasta data.
Replica ministrului justitiei a venit ca urmare a unei solicitari de pe ordinea de zi de joi formulata de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania care cerea CSM un punct de vedere cu privire la intrarea in vigoare a codurilor, in special al Codului Civil, asociatia aratandu-se ingrijorata printre altele de faptul ca studiile de impact nu sunt finalizate.
"Inteleg ca noi astazi suntem invitati sa discutam un puct de vedere al UNJR prin care se reclama prematuritatea datei de 1 octombrie 2011 ca data de intrare in vigoare la 654 de zile de la data adoptarii noului Cod Civil si la 306 zile de la data la care Guvernul a adoptat proiectul legii de punere in aplicare prin care s-a propus data de 1 octombrie. Discutam un fel de comunicat prin care ni se propune revelatia ca aceasta data e prea devreme", a afirmat Predoiu.
El a subliniat ca a pune in discutie intrarea in vigoare a codului dupa ce Parlamentul a aprobat raportul final este tardiv si nesocoteste totusi treaba cu care este investita fiecare putere in stat, adica separatia puterilor.
Predoiu a declarat ca 1 octombrie ca data de intrare in vigoare este suficient de rezonabila in raport de data adoptarii pentru ca acest cod sa fi fost citit de orice cetatean cu studii medii sau elementare.
"Din punct de vedere tehnic nu este niciun fel de problema ca noul Cod Civil sa intre in vigoare inaintea celorlalte coduri pentru ca are o existenta independenta raportat la continutul sau normativ. (...) Nu mai putem cere nici economiei, nici mediului de afaceri, nici cetatenilor interesati si saturati sa traiasca dupa institutii de la 1865 sau epoca respectiva sa mai astepte daca nu mai este nevoie", a aratat ministrul.
Predoiu a sustinut ca noul Cod Civil nu se adreseaza organizarii instantelor si nici statutului magistratilor, de aceea toate argumente legate de insuficienta resurselor umane si studii de impact nu pot fi legate de acest cod, ci tin de celelalte coduri.
Ministrul Justitiei a reiterat ca cele patru Coduri nu sunt pentru Comisia Euroepeana sau pentru Raportul CE pe justitie din 1 iulie, "care este crucial pentru Mecanismul de Cooperare si Verificare dar si pentru altele".
Demnitarul a precizat ca aplicarea Codului Civil din 1 octombrie ar putea fi "varful de lance" pentru celelalte trei si constituie un pas inainte pentru intreaga societate romaneasca, nu numai pentru sistemul judiciar.
Predoiu a subliniat ca "nimeni nu are in cap exercitii de imagine cand vorbeste de coduri", comparativ ca importanta cu acestea fiind doar Constitutia si ca acestea nu trebuie sa ramana in sertar ca cele din 1999.
"Ieri am auzit magistrati care spuneau ca nu citesc Codurile pentru ca nu vor intra in vigoare. (...) Cine are interesul sa adopte Coduri care sa crape in trei zile?", a mai spus ministrul in CSM.
El a amintit ca saptamana trecuta au avut loc discutii, la care a participat si UNJR, in care au fost prezentate toate argumentele stiintifice si tehnice pentru intrarea in vigoare a Codului civil la 1 octombrie si ca dupa nu au mai existat obiectii, motiv pentru care s-a aratat surprins de solicitarea asociatiei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In ceea ce priveste obligativitatea legala de a remunera 1 salariat cu salariul minim brut pe tara maxim 24 luni, urmand ca suscesiv sa intervina obligatoriu o majorarea salariala, avem un dubiu. Daca salariatul a fost remunerat timp de 12 luni perioada 01.2022-12.2022 cu salariul minim pe economie, ulterior salariul de baza a fost majorat peste minimul pe economie, iar de la 01.07.2024 are, din nou, salariul contractual egal cu minimul brut garantat in plata, cum calculam cele 24 luni? Insumam...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa imi spuneti daca urmatoarele venituri se declara in declaratia 112 in luna in care se plateste catre salariat sau in luna in care trebuie acordate si pe ce rand se declara fiecare: 1. Prestatii de mobilitate / clauza de mobilitate 2. Diurna externa si interna 3. Educatie timpurie 4. Cadou Craciun, Paste, 1 iunie si alte sarbatori.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<