ANCOM a amendat compania S.C. TOTAL POST SERVICES S.R.L. cu suma de 50.000 lei pentru ca a prestat servicii postale constand in colectarea, sortarea, transportul si livrarea la cutiile postale ale destinatarilor a trimiterilor de corespondenta cu greutatea cuprinsa intre 0-50 grame, percepand pentru acestea un tarif mai mic de 2 lei pe trimitere. Compania a incalcat astfel dreptul rezervat exclusiv Companiei Nationale Posta Romana S.A. (CNPR) ca furnizor de serviciu universal in domeniul serviciilor postale pe teritoriul Romaniei.
In urma controalelor ANCOM, a reiesit faptul ca furnizorul de servicii postale Total Post Services a incheiat contracte cu mai multe companii pentru prestarea serviciilor postale cu un pret mai mic decat cel rezervat furnizorului de serviciu universal, CNPR.
Aceasta este cea de-a doua amenda aplicata acestui furnizor de servicii postale, dupa ce in octombrie 2011 a fost sanctionat pentru incalcarea acelorasi prevederi legale.
Pe langa aplicarea amenzii, ANCOM a dispus si modificarea, in termen de 30 de zile, a contractelor care aduc atingere drepturilor furnizorului de serviciu universal.
„Cuantumul amenzii aplicate companiei Total Post este justificat, pe de o parte, de faptul ca nu au modificat contractul pentru care au fost sanctionati anul trecut si, pe de alta parte, de faptul ca au mai fost gasite si alte contracte in aceeasi situatie. Vom continua actiunea de verificare a modului in care furnizorii de servicii postale respecta prevederile legale si vom aplica sanctiuni si amenzi, care pot merge de la cinci mii pana la saizeci de mii de lei, in functie de contraventiile constatate. In cazul unor abateri grave, amenzile pot ajunge pana la 2% din cifra de afaceri, iar in cazul unor incalcari repetate, pana la 5% din cifra de afaceri, pentru furnizorii de servicii postale cu o cifra de afaceri peste trei milioane de lei. In aceeasi masura insa, vom verifica si modul in care CNPR isi respecta obligatiile ce ii revin in calitatea sa de furnizor de serviciu universal”, a declarat Cristin Popa, Directorul Directiei Executive Monitorizare si Control din cadrul ANCOM.
Orice furnizor de servicii postale autorizat poate furniza si servicii din sfera serviciului universal, cu conditia sa respecte drepturile rezervate Postei Romane in ceea ce priveste limitele de greutate si de tarif, chiar si in conditiile in care acorda expeditorului facilitati tarifare. Constituie contraventie incheierea si derularea unui contract in cadrul caruia pretul pe trimitere este mai mic de 2 lei pentru trimiterile de corespondenta cu greutatea cuprinsa intre 0 si 50 de grame, livrate la cutiile postale ale destinatarilor.
CNPR beneficiaza de drepturi rezervate pentru ca, in calitate de furnizor de serviciu universal are, printre altele, si obligatia de a asigura acoperirea cu servicii postale a intreg teritoriului national, astfel incat fiecare locuitor al tarii sa aiba acces la servicii postale, indiferent de localitatea in care traieste. Astfel, furnizorul de serviciu universal are obligatia de a furniza servicii pe intreg teritoriul Romaniei, la aceleasi tarife, inclusiv in zonele geografice greu accesibile sau cu densitate scazuta a populatiei, acolo unde cantitatea de corespondenta este mica si din acest motiv activitatea nu este profitabila. De asemenea, CNPR are si obligatia de a pune la dispozitia utilizatorilor cel putin o cutie postala si cel putin un punct de contact propriu in fiecare localitate de pe teritoriul Romaniei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<