Comunicat de presa referitor la organizarea celei de-a patra sesiune de formare profesionala organizata in cadrul proiectului „Sporirea eficientei si a eficacitatii in domeniul spalarii de bani si al recuperarii creantelor”
In perioada 16 - 19 ianuarie 2012, Ministerul Justitiei organizeaza,la Cluj,cea de-a patra sesiune de formare profesionala din cele sase astfel de actiuni din cadrul proiectului „Sporirea eficientei si a eficacitatii in domeniul spalarii de bani si al recuperarii creantelor”, proiect finantat de catre Comisia Europeana prin Programul Specific „Prevenirea si Combaterea Criminalitatii”.
La sesiunea de formare sunt invitati sa participe specialisti cu competente in domeniul investigarii, urmaririi si judecarii infractiunilor de spalare a banilor, precum si in domeniul recuperarii creantelor (judecatori, procurori, politisti, specialisti ai Ministerului Justitiei) din cadrul institutiilor beneficiare din Cluj si judetele invecinate, precum si experti in domeniu din Statele Membre partenere (Franta, Spania si Germania).
Evenimentul vizeaza consolidarea pregatirii profesionale a participantilor prin realizarea unui schimb de experienta si bune practici in domeniul luptei impotriva spalarii banilor si al recuperarii creantelor, creandu-se astfel premisele aplicarii unitare a legislatiei UE in acest domeniu.
In acest sens, agenda evenimentului cuprinde prezentari teoretice si dezbateri de cazuri practice pe diverse teme, precum: prezentarea infractiunii autonome de spalare de bani; tehnici de probatiune; urmarirea si judecarea infractiunii de spalare de bani; identificarea bunurilor rezultate ca urmare a savarsirii infractiunilor de spalare a banilor; standarde internationale si europene si Conventii internationale relevante in materie; implementarea Directivei 2005/60/CE privind prevenirea folosirii sistemelor financiare in scopul spalarii banilor si finantarii terorismului si a Deciziei cadru 2003/577 cu privire la executarea, in Uniunea Europeana, a ordonantelor de indisponibilizare a bunurilor sau a materialului probator, alta legislatie conexa.
Sesiunea de training de la Cluj a fost precedata de trei sesiuni similare desfasurate in cursul anului trecut, la Iasi (27-29 iunie), Constanta (19-21 septembrie) si Timisoara (7-9 noiembrie).
In cadrul proiectului urmeaza a fi organizate, de asemenea, doua sesiuni de formare profesionala ce vor avea loc in doua dintre Statele Membre partenere, respectiv in Franta si Germania.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<