Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contestatie la executarea silita


Intrebare: Este admisibila o contestatie la executare introdusa de un creditor chirografar urmaritor al debitorului (proprietar a unui imobil), nemultumit de pretul neserios la care s-a adjudecat licitatia pentru vanzarea unui imobil (corespunzator procedurii descrise la art. 509 alin 5 Cod. Proc. civ.), in cadrul procedurii de vanzare prin licitatie aferenta unui dosar de executare silita, respectiv doar 10% din pretul de strigare (care reprezinta 75% din valoarea unui imobil, stabilita prin expertiza), in conditiile in care creditorul se afla in concurs cu alti creditori pentru recuperarea creantelor detinute asupra debitorului urmarit iar din cauza pretului extraordinar de mic obtinut la licitatie suma respectiva va indestula doar categoria de creditori ipotecari.

Raspuns: Admisibilitatea unei contestatii la executare in aceasta faza este discutabila deoarece, dupa adjudecare, ar deveni incidente dispozitiile art. 570 Cod procedura civila, astfel ca la data intocmirii procesului-verbal, cel nemultumit va solicita consemnarea obiectiunilor sale in procesul-verbal si va putea contesta procesul-verbal in termen de 3 zile.

Este adevarat ca, daca un tert chirografar este nemultumit de pretul la care a fost vandut bunul la licitatie, poate formula contestatie la executare, art. 399 Cod de proc.civ. precizand ca pot formula astfel de contestatii cei interesati sau vatamati prin executare.  Important este sa fiti in termen, sa fi efectuat orice alte acte necesare in dosarul de executare si sa existe motive intemeiate pentru admiterea unei astfel de contestatii.

Prin urmare, conform art. 3744 Cod de proc.civ., in situatia in care se efectueaza mai multe executari silite asupra aceluiasi bun, persoana interesata va solicita instantei de executare sa le reuneasca. Daca ati respectat aceasta procedura, consideram ca aveti calitate procesuala pentru a introduce contestatie la executare.

In privinta pretului insa, in materia vanzarii silite la licitatie nu opereaza principiul potrivit caruia pretul trebuie sa fie serios, aceasta fiind o cerinta pentru valabilitatea contractului de vanzare in cazul unui contract care presupune acordul partilor. Daca executorul a respectat procedura de executare silita cu privire la imobile, daca a efectuat suficiente licitatii si nu s-a primit un pret mai mare, motivul ca pretul nu este serios nu va fi admis de instanta de judecata. Afirmam acest lucru avand in vedere jurisprudenta in domeniu. Daca insa nu au fost respectate procedurile speciale in materie, sau exista motive de suspiciune, se poate formula contestatie la executare invocandu-se in primul rand nerespectarea procedurii legale privind urmarirea silita a bunurilor imobile.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 08 Februarie 2012
Votati articolul "Contestatie la executarea silita":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI