Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Desfiintarea actelor de executare silita de catre executorul judecatoresc


Poate executorul judecatoresc sa desfiinteze masurile luate in cursul executarii silite, singur, fara interventia instantei de executare?

Raspunsul este “da” si este consfiintit si precizat in prevederile art. 720 din noul Cod de procedura civila.

In acest sens, avem in vedere prevederile legale precizate in paragrafele 1, 2 si 3 ale textului de lege precizat mai sus, astfel pana la data desfasurarii etapei finale a executarii silite, adica adjudecarea bunurilor supuse urmaririi silite in cadrul licitatiei publice organizate de catre executorul judecatoresc, debitorul sau tertul garant poate depune la dispozitia executorului intreg debitul ce formeaza obiectul dosarului de executare silita.

Trebuie sa precizam faptul ca prin intreg debitul se intelege creanta principala, accesoriile ei, ca dobanzi, penalitati, cat si toate cheltuielile de executare silita efectuate pana la acea data, inclusiv onorariul total al executorului judecatoresc, astfel cum este el precizat in documentele legale in vigoare la data executarii silite efectuate.

Dovada de consemnare a sumelor mai sus mentionate trebuie sa fie insotita de o cerere inaintata executorului judecatoresc de catre debitorul urmarit, prin care solicita incetarea urmaririi silite ca urmare a achitarii intregului debit ce formeaza obiectul dosarului executional. Cererea se va depune la registratura biroului de executare silita, se va inregistra in registrul de intrari – iesiri a biroului, dupa care se va arhiva la dosarul executional.

Executorul judecatoresc trebuie sa se pronunte de urgenta asupra acestei cereri, urmand sa pronunte o incheiere. Atentie! Incheierea se da cu citarea partilor.

In acest sens procedura de citare a partilor din dosarul executional trebuie sa se faca prin intermediul biroului de executare silita, pentru ca legiuitorul specifica foarte clar cuvantul urgenta, care in mod normal inseamna repede, adica nu in trei saptamani sau mai mult si cu procedura prin afisare.  

Dupa pronuntarea incheierii, executorul judecatoresc va comunica aceasta incheiere partilor prezente, intocmind in acest sens un proces verbal in care va consemna acest fapt. Pentru partea care este lipsa, aceasta incheiere se va comunica prin procedura anterior mentionata.

Şi in acest caz avem doua situatii diferite raportate la distribuirea sumelor de bani consemnate la dispozitia executorului judecatoresc. Ele se raporteaza la acordul debitorului de a avea loc aceasta distribuire sau daca acesta odata cu depunerea sumei consemnate a formulat si o contestatie la executarea silita. In functie de aceasta situatie distingem si atributiile executorului judecatoresc astfel:

- Daca la sedinta in care se dezbate situatia creata, referitoare la consemnarea intregului debit, se constata faptul ca toate partile sunt de accord cu desfiintarea masurilor existente pana la acea data in dosarul executional cat si cu distribuirea sumei consemnate, executorul judecatoresc va face aceasta mentiune in incheierea de sedinta, unde va preciza totodata admiterea cererii, cat si desfiintarea masurilor luate si dispozitia de impartire a sumelor consemnate.
    
Distributia pretului se face in acelasi mod cum este prevazut in textul de lege precizat, adica art. 853 si urmatoarele noul Cod de procedura civila.

- Daca la sedinta in care se dezbate situatia creata, referitoare la consemnarea intregului debit, debitorul urmarit arata faptul ca a depus o contestatie la executarea silita odata cu plata debitului integral, suma consemnata la dispozitia executorului judecatoresc, si ca se opune distribuirii sumei, executorul judecatoresc va constata faptul ca executarea silita este suspendata de drept, urmand sa se reia procedura de distributie a pretului dupa ramanerea definitive a solutiei instantei de executare la contestatia la executare, aflate in curs de solutionare.

Atrag atentia pe aceasta cale asupra faptului ca hotararea pronuntata de catre instanta trebuie sa ramana definitiva pentru a produce efecte juridice.                                    
Toate filele dosarului trebuie sa fie numerotate si cusute la dosarul executional, in ordine cronologica, toate acestea fiind necesare pentru o evidenta clara a etapelor de lucru, a lucrarilor si reprezinta oglinda respectarii legii in vederea evitarii incalcarii drepturilor participantilor la executare silita, fapt ce poate avea urmari negative asupra activitatii executorului judecatoresc si asupra activitatii de executare silita.    

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Desfiintarea actelor de executare silita de catre executorul judecatoresc":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI