Intrebare: In cadrul unui dosar de executare silita, un creditor chirografar, care urmareste pentru recuperarea unei sume de bani dispusa de o instanta de judecata, un debitor-persoana fizica afla / constata ca acesta detine, in proprietate comuna, impreuna cu sotia lui, mai multe imobile, unele dintre ele fiind si ipotecate la o banca pentru garantarea unui credit bancar iar ratele aferente creditului sunt achitate la zi.
In aceste conditii cum pot fi urmarite bunurile comune de catre creditorul chirografar personal al unui sot?
Se poate cere de catre creditorul chirografar partajul bunurilor comune prin intermediul instantei de judecata si urmarirea lor pana la recuperarea integrala a debitului si cheltuielilor din dosarul de executare silita?
Banca se poate opune partajului si vanzarii bunurilor imobile in cadrul dosarului de executare silita deschis de creditorul chirografar, avand in vedere ca debitorul isi executa la timp si in cuantumul stabilit obligatiile de plata stabilite prin contractul de credit (rate + dobanzi)?
Raspuns: Conform art. 698 alin. (1) din Codul civil, creditorii unui coproprietar pot urmari silit cota lui parte din dreptul asupra bunului comun sau pot cere instantei impartirea bunului, caz in care urmarirea se va face asupra partii de bun sau, dupa caz, asupra sumei de bani cuvenite debitorului.
De asemenea, conform alin. (3) al aceluiasi articol, creditorii care au un drept de garantie asupra bunului comun ori cei a caror creanta s-a nascut in legatura cu conservarea sau administrarea acestuia au dreptul sa urmareasca silit bunul, in mainile oricui s-ar gasi, atat inainte, cat si dupa partaj.
Pe de alta parte, art. 679 din Codul civil mentioneaza: creditorii personali ai unui coproprietar vor putea, de asemenea, sa intervina, pe cheltuiala lor, in partajul cerut de coproprietari ori de un alt creditor. Ei nu pot insa sa atace un partaj efectuat, afara numai daca acesta s-a facut in lipsa lor si fara sa se tina seama de opozitia pe care au facut-o, precum si in cazurile cand partajul a fost simulat ori s-a facut astfel incat creditorii nu au putut sa intervina in proces.
Conform acestor dispozitii legale, creditorul chirografar poate cere partajul iar orice alt creditor, de exemplu banca, poate sa intervina pentru a se opune partajului unui bun asupra caruia este instituita o ipoteca. Este posibila si urmarirea cotei parti insa posibilitatea valorificarii cotei este minima. preferabil ar fi sa se ceara partajul bunurilor care nu sunt ipotecate, astfel incat sa nu fie efectuate demersuri inutile. Ipoteca inscrisa in favoarea bancii este preferabila si este instituita asupra unui bun individualizat tocmai pentru a se evita pierderea bunului respectiv.