Atragem atentia ca in masura in care organele control care va viziteaza sunt constituite atat din reprezentantii ITM, cat si al IM cu siguranta activitatea dvs. face obiectul unei verificari speciale, care va avea un caracter cat se poate de meticulos si orientat spre rezultate concrete.
Potrivit organizarii ITM, domeniile de interes ale inspectoratelor de munca se centreaza, in special pe doua directii:
- relatiile de munca, vizeaza respectarea legalitatii la incheierea, executarea, modificarea, incetarea contractelor individuale de munca sau a raporturilor juridice stabilite cu lucratorii zilieri, precum si aspecte conexe;
- sanatatea si securitatea in munca si supravegherea pietei, vizeaza protectia sanatatii angajatilor si desfasurarea activitatii in conditii ce nu pun in pericol viata si integritatea lucratorilor.
Inmanarea procesului verbal
Procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiei se semneaza pe fiecare pagina de catre inspectorul de munca si de contravenientul prezent, dupa care se inmaneaza acestuia din urma impreuna cu instiintarea de plata in conditiile aplicarii sanctiunii contraventionale a amenzii.
In instiintarea de plata (formular tipizat ) este mentionata obligativitatea achitarii amenzii contraventionale in termen de 15 zile de la data inmanarii sau dupa caz a comunicarii procesului verbal, in caz contrar urmand a se proceda la executarea silita in conditiile legii.
In procesul verbal se face mentiune in legatura cu inmanarea acestor documente, iar contravenientul va semna de primire.
Comunicarea procesului verbal
In cazul in care contravenientul nu este prezent la incheierea procesului verbal sau, desi este prezent, refuza sa semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia si dupa caz, a instiintarii de plata, se face de catre agentul constatator in termen de cel mult o luna de la data incheierii.
ATENTIE!
Nerespectarea termenului legal de comunicare a procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiei si a instiintarii de plata, de o luna de la data incheierii acestor documente, atrage prescriptia executarii amenzii contraventionale in conditiile art. 14 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
Modalitatile de comunicare a procesului verbal si dupa caz, a instiintarii de plata (in cazul aplicarii sanctiunii contraventionale a amenzi) sunt urmatoarele:
- prin posta, cu aviz de primire;
- prin afisare la sediul contravenientului persoana juridica sau dupa caz, la domiciliul contravenientului persoana fizica. Operatiunea de afisare se consemneaza intr-un proces-verbal, semnat de cel putin un martor
Autor: Gabriela Dita, Consilier Juridic
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: 1. pentru acordare cv combustibil salariatilor este obligatoriu sa fie stipulat in CIM, daca este trecut in RI? 2. abonamentul bookster se impoziteaza cu toate contributiile? 3. daca plafonul de 33% se depastete din sumele cv combustibil pensie facultativa 400 euro/an chirie 20% salatiul tarifar ab sanatate 400 euro/an, pe salariat, ce suma se alege la impozitare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatorul are contract incheiat cu o firma care ofera abonamente medicale pentru toti salariatii in valoare maxima de 15 euro/luna/salariat - ne incadram deci in limita de 400 euro/an, este deductibil pentru angajator, sumele nu sunt inregistrate in statul de plata. Dorim ca salariatii sa poata extinde abonamentul medical si la membrii de familie care sunt sau nu in intretinerea anhajatului pentru a beneficia si el de aceleasi tip de abonament. Contravaloarea abonamentului va fi suportatat de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<