Regulile privind telemunca s-au modificat, asadar angajatul poate lucra de oriunde si nu trebuie sa-si informeze angajatorul cu privire la acest aspect.
Conform OUG nr. 36/2021, angajatul aflat in telemunca poate lucra de oriunde doreste si nu este obligat sa informeze compania/institutia ca s-a mutat in alta parte temporar sau permanent.
Guvernul Romaniei a elaborat aceasta modificare "tinand cont de evolutia pietei fortei de munca si a relatiilor angajator-angajat si avand in vedere necesitatea instituirii unor relatii de munca mai flexibile, care sa asigure crearea conditiilor pentru dezvoltarea mediului de afaceri, concomitent cu asigurarea nivelului de protectie a salariatilor". Mai mult, s-a luat in considerare si faptul ca "telemunca este forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor, in considerarea faptului ca activitatea de telemunca are un caracter specific, desfasurandu-se de la distanta, si nu intr-un loc de munca organizat de angajator".
Aceasta noutate a fost adusa de OUG nr. 36/2021 prin simpla eliminare a obligatiei ca angajatul sa-si anunte firma sau institutia ca se muta si lucreaza din alta parte.
Desigur, exista si alte modificari importante pe care atat salariatii, cat si angajatorii ar trebui sa le stie. Ele au fost cuprinse de specialistii R&S in lucrarea
Telemunca sau munca si de acasa in 2021. E important sa folosim doar informatii furnizate de experti in activitatea noastra, mai ales daca luam in calcul ca prin actul normativ mentionat mai sus s-a eliminat conditia anterioara ca activitatea sa se desfasoare in regim de telemunca "cel putin o zi pe luna". In prezent, legea nu mai precizeaza cate zile pe luna munca trebuie sa se desfasoare la distanta, ceea ce poate crea anumite dificultati practice!
Stiati, de exemplu, ca simplul fapt ca ati omis sa precizati in CIM ca salariatul lucreaza in regim de telemunca se sanctioneaza cu amenda de 10.000 de lei? In cazul unui control ITM, daca se constata ca salariatul respeciv este absent, dar in evidenta realizata conform art. 119 din Codul muncii el figureaza "prezent", nu puteti invoca faptul ca el e in telemunca. Aflati toate informatiile utile pe care va puteti baza oricand folosind
Telemunca sau munca si de acasa in 2021. Ghidul contine nu mai putin de 45 de studii de caz! Este vorba de situatii concrete in care angajatorii au intampinat dificultati. Intrebarile lor sunt rezolvate impecabil, cu explicatii complete, temeiuri legale si recomandari eficiente.