Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a oferit recent mai multe declaratii prin care a explicat ca Strategia Nationala Anticoruptie 2016-2020 inseamna o schimbare de paradigma si ca isi doreste ca documentul sa fie adoptat de Guvern pe 10 august.
"Adoptarea Strategiei Nationale Anticoruptie este un obiectiv asumat de Guvern, de premierul Romaniei si de Ministerul Justitiei in acest mandat. (...) Suntem in linie dreapta cu indeplinirea acestui obiectiv. (...) Scopul acestei noi strategii este promovarea integritatii printr-o aplicare riguroasa a cadrului normativ existent si a cadrului institutional in vederea prevenirii coruptiei in Romania. (...) Am inteles, in elaborarea acestei strategii, ca nu trebuie sa demolam ceea ce s-a facut bine in ultimii ani. (...) Este prima strategie care nu demoleaza ce s-a facut anterior, ci construieste", a declarat Raluca Pruna, la dezbaterea privind Strategia Nationala Anticoruptie 2016 - 2020, la Palatul Victoria, citata
de Agerpres.
De asemenea, potrivit aceleiasi surse, ministrul de justitie a explicat ca e imperios necesara o lupta mai mare impotriva coruptiei, in special la nivel inalt:
"Propunem societatii o schimbare de paradigma. E timpul sa punem accentul pe educatie si pe preventie pentru a preintampina faptele de coruptie. (...) Combaterea coruptiei numai prin forta coercitiva a statului si actiunea extraordinara a DNA nu este suficienta. Schimbarea de paradigma pe care o propunem este una care implica responsabilitati la nivel managerial. (...)
Este important ca, la nivel de conducere de institutii, sa se inteleaga, sa se asume faptul ca anticoruptia incepe cu managementul resurselor publice, cu transparenta decizionala si cu utilizarea instrumentelor de audit si control intern. (...)
Promovam prin noua strategie un model de manager de institutie care se implica efectiv in promovarea integritatii, care ofera, daca se poate, propriul exemplu de integritate si sanctioneaza sau gestioneaza adecvat incalcarile regulilor, de la cele mai mici, de tipul abaterilor administrative, pana la cele mai grave de tipul infractiunilor, unde, sigur, managerul de institutie are obligatia sa sesizeze organele competente ale statului", a mai declarat ministrul Raluca Pruna.
In ce priveste strategia amintita, ministrul a explicat si cat de importante sunt parteneriatele si cooperarea cu primariile:
"Strategia este construita astfel incat toate institutiile publice sa poata atrage fonduri europene deja disponibile. (...) E important asadar ca institutiile sa coopereze, sa initieze parteneriate pentru a atrage cat mai mult din resursele deja alocate pe aceasta tema a integritatii. Bugetul necesar pentru masurile preconizate, masurile noi preconizate de strategie, este de aproximativ 100 de milioane de euro, fara a include aici bugetele minimale pentru masuri anticoruptie deja in vigoare", a precizat Pruna.
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
Memorator Gramatica Gimnaziu
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Strategia va ramane in consultare publica pe site-ul Ministerului de Justitie pana la data de 29 iulie.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri