Peste 1.000 de magistrati s-au pozitionat impotriva superimunitatii, anunta Forumul Judecatorilor.
"Asa-numitele 'garantii' care insotesc proiectul legii de desfiintare a SIIJ, conform raportului adoptat de Comisia juridica a Camerei Deputatilor, sunt inacceptabile intr-un stat de drept. Conditionarea trimiterii in judecata a judecatorilor si a procurorilor, pentru savarsirea anumitor infractiuni, in special cele de coruptie, de incuviintarea Consiliului Superior al Magistraturii constituie un 'filtru' neconstitutional si scade increderea publica in actul de justitie, deoarece risca sa fie perceputa ca o 'garantie a impunitatii' magistratilor suspectati de coruptie sau ca o 'superimunitate'", se arata intr-un comunicat al Forumului Judecatorilor.
Potrivit acestora, crearea unui corp de magistrati incoruptibili, onesti si profesionisti exclude acordarea unor astfel de imunitati de care niciun cetatean obisnuit nu se "bucura".
"Conform art. 16 alin. (1) si (2) din Constitutia Romaniei, 'cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari. Nimeni nu este mai presus de lege', magistratii neputand fi situati deasupra cetatenilor obisnuiti. Mai mult, in acest fel se deschide calea spre crearea de privilegii si pentru alte categorii sociale", mai arata semnatarii.
Magistratii sustin ca incuviintarea prealabila din partea unui organ administrativ "este incompatibila cu valorile statului de drept", deoarece reprezinta un "privilegiu inadmisibil" si un filtru pentru ca magistratii sa nu poata fi anchetati penal, ceea ce va asigura impunitate, "fapt de neconceput in societati democratice stabile".
"De asemenea, aceasta incuviintare este contrara principiului independentei justitiei, deoarece justitia este infaptuita doar de instantele de judecata, nu si de Consiliul Superior al Magistraturii, care este un organ administrativ si are rolul de instanta de judecata doar in domeniul raspunderii disciplinare. Nu se poate sustine sub nicio forma necesitatea implicarii directe, nemijlocite, a unor organe administrative, cu atributii extrajudiciare, de tipul sectiei pentru judecatori/procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, in activitatea obisnuita a unui procuror, sub forma incuviintarii trimiterii in judecata a judecatorilor, respectiv a procurorilor cercetati penal. Pentru verificarea legalitatii rechizitoriilor, Codul de procedura penala a prevazut etapa camerei preliminare", se mentioneaza in memorandum.
Potrivit judecatorilor si procurorilor, incuviintand trimiterile in judecata, ambele sectii ale CSM ar deveni un fel de "superiori ierarhici ai procurorilor de caz", ceea ce ar contraveni art. 132 alin. (1) din Constitutia Romaniei. "Potrivit normei constitutionale, procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, dar acest control ierarhic se efectueaza exclusiv in cadrul Ministerului Public, de catre procurori ierarhic superiori, iar nu de organe administrative din afara Ministerului Public", spun semnatarii.