Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat "Ghidul privind relatia dintre sistemul judiciar din Romania si mass-media" in forma rezultata in urma tuturor consultarilor si dezbaterilor organizate in acest sens.
De asemenea, CSM a aprobat joi si Manualul pentru purtatorii de cuvant si structurile de informare publica si relatii cu mass-media.
"In urma analizarii proiectelor in sedinta plenului din 22 mai, a fost dispusa o noua consultare, in cadrul conferintei din data de 23 mai, precum si supunerea proiectului de ghid unei dezbateri publice in perioada 24-30 mai. Documentele aprobate in sedinta de joi sunt rezultanta tuturor consultarilor si dezbaterilor la care au contribuit judecatori si procurori de la instante si parchete, membri ai CSM, jurnalisti din presa scrisa si audio-vizuala, reprezentanti ai societatii civile", se arata intr-un comunicat al CSM.
Cele doua documente au fost elaborate in cadrul unui proiect finantat de Ambasada Olandei la Bucuresti, avand ca tema "Intarirea comunicarii si cooperarii intre sistemul judiciar din Romania si mass-media".
CSM precizeaza ca fisa de proiect, activitatile si calendarul de implementare au fost discutate in sedinta plenului Consiliului din data de 15 noiembrie 2011.
fisei de proiect aprobate, echipa a fost formata din 2 experti olandezi, un jurnalist, un reprezentant al Ministerului Public, un reprezentant al DNA, un reprezentant al curtilor de apel si 3 reprezentanti ai CSM.
Pentru documentarea textelor supuse analizei plenului, echipa de proiect a avut in vedere: legislatia interna si internationala; recomandari, rezolutii ale organismelor Uniunii Europene si practica CEDO in materie; documentele de reglementare a relatiilor sistemelor judiciare cu presa din Austria, Belgia, Danemarca, Irlanda, Olanda, Spania si Ungaria; propunerile rezultate din consultarile instantelor si parchetelor pe parcursul anilor 2011-2012; propunerile rezultate din dezbaterea proiectului cu reprezentanti ai sistemului judiciar si ai mass-media din 5 aprilie 2012; tratate, cursuri, studii referitoare la stiintele comunicarii. AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<