Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat "Ghidul privind relatia dintre sistemul judiciar din Romania si mass-media" in forma rezultata in urma tuturor consultarilor si dezbaterilor organizate in acest sens.
De asemenea, CSM a aprobat joi si Manualul pentru purtatorii de cuvant si structurile de informare publica si relatii cu mass-media.
"In urma analizarii proiectelor in sedinta plenului din 22 mai, a fost dispusa o noua consultare, in cadrul conferintei din data de 23 mai, precum si supunerea proiectului de ghid unei dezbateri publice in perioada 24-30 mai. Documentele aprobate in sedinta de joi sunt rezultanta tuturor consultarilor si dezbaterilor la care au contribuit judecatori si procurori de la instante si parchete, membri ai CSM, jurnalisti din presa scrisa si audio-vizuala, reprezentanti ai societatii civile", se arata intr-un comunicat al CSM.
Cele doua documente au fost elaborate in cadrul unui proiect finantat de Ambasada Olandei la Bucuresti, avand ca tema "Intarirea comunicarii si cooperarii intre sistemul judiciar din Romania si mass-media".
CSM precizeaza ca fisa de proiect, activitatile si calendarul de implementare au fost discutate in sedinta plenului Consiliului din data de 15 noiembrie 2011.
fisei de proiect aprobate, echipa a fost formata din 2 experti olandezi, un jurnalist, un reprezentant al Ministerului Public, un reprezentant al DNA, un reprezentant al curtilor de apel si 3 reprezentanti ai CSM.
Pentru documentarea textelor supuse analizei plenului, echipa de proiect a avut in vedere: legislatia interna si internationala; recomandari, rezolutii ale organismelor Uniunii Europene si practica CEDO in materie; documentele de reglementare a relatiilor sistemelor judiciare cu presa din Austria, Belgia, Danemarca, Irlanda, Olanda, Spania si Ungaria; propunerile rezultate din consultarile instantelor si parchetelor pe parcursul anilor 2011-2012; propunerile rezultate din dezbaterea proiectului cu reprezentanti ai sistemului judiciar si ai mass-media din 5 aprilie 2012; tratate, cursuri, studii referitoare la stiintele comunicarii. AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<