Consiliul Superior al Magistraturii a hotarat luni ca procurorul general al Romaniei a incalcat codul deontologic al magistratilor. Votul din plen a fost la limita, conform unor surse judiciare.
Augustin Lazar i-a numit pe parlamentarii din Comisia speciala de modificare a legilor justitiei "inculpati de rang inalt" in 2017, cand declara ca modificarile propuse si votate de alesii din Legislativ urma sa slabeasca independenta procurorilor. Lazar arata anul trecut ca recomandarile Comisiei de la Venetia erau obligatorii si trebuiau implementate in legislatia nationala.
"In tot cursul anului 2017, Ministerul Public si in general institutiile din justitie au format obiectul unor atacuri concentrice, ele s-au vazut. Am folosit expresia «hartuit» pentru ca am gasit-o in raportul de la Geneva, unde scrie «Procurorii din DNA sunt hartuiti prin campanii media, prin chemarea in fata unor comisii speciale». Dar acolo cine ii convoaca? Niste inculpati de rang inalt, care vor ca discutiile sa aiba loc in alt mediu in afara de cel judiciar. Procurorii sunt invitati sa dea seama intr-un mediu care nu e judiciar", a spus Augustin Lazar.
In urma acestei declaratii Inspectia Judiciara s-a autosesizat, iar in luna iunie CSM a hotarat in unanimitate ca Augustin Lazar nu a incalcat codul deontologic al magistratilor. Decizia Sectiei pentru procurori a CSM a fost contestata.
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Cartea verde a contabilitatii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Sase luni mai tarziu, CSM hotaraste, in cele din urma, ca procurorul general a incalcat codul deontologic cu un vot "la limita", conform surselor citate de HotNews.
La intrarea in sedinta CSM de luni in care s-a hotarat ca Augustin Lazar a incalcat codul deontologic acesta a spus: "Este foarte simplu. Inculpati de rang inalt sunt cei care sunt de competenta Directiei Nationale Anticoruptie. Daca va uitati in lege, asa scrie acolo: DNA e facuta pentru a combate un anume gen de criminalitate, coruptia, dar nu la un nivel scazut, ci la nivel de mijloc si inalt. Cel mai adesea, la nivel inalt. Prin urmare, inculpatii DNA sunt inculpati de rang inalt”.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri