Cea mai buna modalitate de a intra in magistratura?
In urma rezultatelor prezentate in Raportul European privind starea Justitiei din Romania, Consiliul Superior al Magistraturii si-a indreptat atentia si asupra crizei de personal in raport cu numarul mare al dosarelor. Am discutat intr-un editorial anterior despre aceasta problema si, chiar mai mult, am avut in vedere si modul cum un absolvent de Drept poate intra in magistratura.
Desi procurorul general a adus in discutie emiterea unei ordonante de urgenta prin care sa se stabileasca o singura modalitate de a deveni magistrat, dupa cum am observat si in urma sondajului efectuat in aceasta saptamana in www.e-juridic.ro , parerile sunt desigur impartite.
Pentru astazi, ca urmare a variatelor opinii in legatura cu acest subiect, si pentru care va multumim ca de fiecare data, va propun sa citim “o parere independenta si impartiala” – dupa cum a sustinut insasi una dintre cititoarele newsletter-ului nostru. Si nu uitati! Parerea dvs. conteaza si o exprimare libera a parerilor nu poate decat sa ajute.
“Modalitatea unica de admitere in magistratura numai prin absolvirea INM este criticabila, intrucat nivelul promotiilor de absolventi nu se ridica la inaltimea promisiunii, calitatea actului de justitie infaptuit de acestia reflectand faptul ca INM ca structura nu este necesar. Intrucat disciplinele studiate repeta la acelasi nivel teoretic si practic parte din disciplinele studiate in facultate, profesorii de la INM, recte magistrati in functie, sunt sub nivelul de performanta tehnico-juridica al teoreticienilor notorii din cadrul Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti.
Absolvirea INM-ului echivaleaza cu absolvirea unui master, dar este mult mai costisitor ca infrastructura! Opinia ca, interviul de admitere in profesia de magistrat este trecut in fata CSM de persoane slab pregatite - ca justificare a necesitatii admiterii in magistratura numai prin INM - trebuie sa impuna in primul rand analizarea atenta a performantelor in domeniul juridic al membrilor CSM care formeaza Comisia de interviu, si, in consecinta, inlaturarea din Comisie a acelor magistrati care nu sunt competenti sa evalueze la justa valoare practicienii juristi care aspira la ocuparea unei functii in magistratura. Vorbind de calitatea magistratilor, din curiozitate, cititi minutele judecatorilor scoliti la INM si va veti forma intima convingere ca unii nu stiu sa scrie.”
Va multumim ca ne scrieti si va asteptam permanent parerile pe adresa Redactiei: infojuridic@rs.ro .
Valentin Pulbere
Consilier Juridic
Administrator:
www.e-juridic.ro
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Portal Codul Muncii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri