Preavizul, inainte de orice, reprezinta un drept reglementat in legislatia in vigoare.
Preavizul se cuvine salariatului la concediere, ca drept de care va beneficia si in acelasi timp fiind si o forma de sprijin necesara pentru perioada in care isi poate identifica un nou loc de munca.
Preavizul se cuvine si angajatorului atunci cand salariatul isi da demisia. Sunt 21 de zile in care angajatorul poate efectua demersurile necesare pentru a inlocui salariatul.
Date esentiale de care tinem cont si pe care, daca angajatorul le incalca, da dreptul angajatului de a-si cere dreptul in instanta:
-- > Preavizul la concediere protejeaza angajatul
-- > Preavizul la demisie protejeaza angajatorul
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
-- > Angajatorul poate renunta total sau partial la preaviz cand angajatul isi da demisia
-- > Salariatul are dreptul la minim 20 de zile lucratoare de preaviz cand este concediat, indiferent daca este post de executie sau concediere.
-- > Salariatul va sta in preaviz maxim 20 de zile cand isi da demisia, daca este post de executie.
-- > Salariatul va sta in preaviz maxim 45 de zile daca isi da demisia si are o functie de conducere.
Art. 75 din Codul Muncii prevede: “Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.”
De la aceasta regula sunt exceptate persoane concediate care se afla in perioada de proba. Daca ai angajat in perioada de proba si doresti sa il concediezi, nu mai este nevoie de preaviz si nici de motivare.
Atentia si la faptul ca nu poti concedia fara preaviz angajatul care nu corespunde profesional pentru locul sau de munca. Concedierea fara preaviz are loc doar atunci cand angajatul se afla in perioada de proba sau la finalul perioadei de proba, fara ca acest termen sa fie intrecut!
Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
Daca discutam despre suspendarea contractului individual de munca, atunci automat si termenul de preaviz se va suspenda.
Iata doar o scurta trecere in revista a catorva dintre cele mai importante aspecte ce tin de notiunea de preaviz. Discutam despre unul dintre subiectele deosebit de importante pentru angajatori si angajati deopotriva. Vor mai urma si alte articole referitoare la regimul perioadei de preaviz, cand se poate elimina perioada de preaviz si cand este obligatorie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE