O salariata (personal contractual ad-tie publica) doreste concediu pentru studii (pentru examene master).
Intrebarea este daca concediul pentru studii este acelasi cu concediul pentru formare profesionala, cu sau fara plata si in ce conditii se acorda concediul cu plata pentru formare profesionala? se suspenda contractul de munca ca si concediul fara plata ?
Respectivul salariat a fost anual trimis de institutie la cursuri de formare profesionala.
Raspuns: Conform prevederilor art. 54 din Legea 53/2003 – Codul muncii , republicata, contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.
Astfel, potrivit prevederilor legale mentionate suspendarea contractului individual de munca pentru acordarea concediului fara plata pentru studii se acorda in baza acordului ambelor parti, respectiv angajator si salariat si este un caz distinct si diferit de concediile pentru formare profesionala care pot fi atat cu plata cat si fara plata.
Concediul pentru formare profesionala este caz de suspendare a contractului individual de munca din initiativa salariatului potrivit art. 51 alin. (1) lit. d) si se acorda potrivit prevederilor art. 154 – 158 din Codul muncii , republicata.
Concediul pentru formare profesionala cu plata se acorda potrivit prevederilor art. 157 din Codul muncii in cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege. Din cele mentionate de dvs nu este cazul, intrucat salariatul in cauza a participat din initiativa angajatorului la mai multe cursuri de formare profesionala.
In concluzie, salariatul dvs poate beneficia, cu acordul angajatorului, de concediu fara plata pentru studii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<