O salariata (personal contractual ad-tie publica) doreste concediu pentru studii (pentru examene master).
Intrebarea este daca concediul pentru studii este acelasi cu concediul pentru formare profesionala, cu sau fara plata si in ce conditii se acorda concediul cu plata pentru formare profesionala? se suspenda contractul de munca ca si concediul fara plata ?
Respectivul salariat a fost anual trimis de institutie la cursuri de formare profesionala.
Raspuns: Conform prevederilor art. 54 din Legea 53/2003 – Codul muncii , republicata, contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.
Astfel, potrivit prevederilor legale mentionate suspendarea contractului individual de munca pentru acordarea concediului fara plata pentru studii se acorda in baza acordului ambelor parti, respectiv angajator si salariat si este un caz distinct si diferit de concediile pentru formare profesionala care pot fi atat cu plata cat si fara plata.
Concediul pentru formare profesionala este caz de suspendare a contractului individual de munca din initiativa salariatului potrivit art. 51 alin. (1) lit. d) si se acorda potrivit prevederilor art. 154 – 158 din Codul muncii , republicata.
Concediul pentru formare profesionala cu plata se acorda potrivit prevederilor art. 157 din Codul muncii in cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege. Din cele mentionate de dvs nu este cazul, intrucat salariatul in cauza a participat din initiativa angajatorului la mai multe cursuri de formare profesionala.
In concluzie, salariatul dvs poate beneficia, cu acordul angajatorului, de concediu fara plata pentru studii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat al societatii a solicitat printr-o cerere de concediu trei zile de concediu fara plata, astfel: 24.12.2024, 27,12.2024, 31.12.2024. Angajatorul aproba cererea, conform art. 153 din Codul muncii, se intocmeste decizia si contractul va fi suspendat in temeiul art. 54 din Codul muncii. Cum voi inregistra in Revisal aceste zile de concediu fara plata? 1. data inceput suspendare: 24.12.2024; data sfarsit suspendare: 24.12.2024; data incetare suspendare: prima zi de activitate a...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa mi spuneti cum inchidem contractul de munca al unei angajate femeie de serviciu care a stat in concediu medical din 20.07.2024-13.12.2024 si a fracturat piciorul si mai avea anterior probleme cu soldul si coloana iar azi 12.12.2024 avenit cu Decizie medicala de incadrare in gr.III de handicap si a zis sa i inchidem contractul ca ea s-a pensionat pe ca de boala. In ce baza ii facem incetarea contractului si cu ce articol? Este necesara o solicitare scrisa din partea ei sau e suficienta...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: 1 Salariatii societatii, au dreptul, in fiecare an calendaristic, la un concediu de odihna, de 21 zile lucratoare, proportional cu perioada lucrata. 2 Conducerea doreste ca, la negocierea Contractului Colectiv de Munca sa fie introdus urmatorul articol: 2.1. ,,La durata minima a concediului de odihna, fiecarui salariat al societatii i se mai adauga cate o zi lucratoare de concediu de odihna pentru fiecare 7 ani lucrati in cadrul societatii/ dupa caz. 3 Acest articol este in conformitate cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<