Recent, in atentia specialistilor PortalCodulMuncii a fost supusa o situatie complexa, de dreptul muncii.
Angajatorul doreste sa stie cum se procedeaza legal in situatia in care un salariat lipseste de la locul de munca fara sa anunte acest lucru. Se declanseaza procedura cercetarii disciplinare.
Intrebarile angajatorului:
Care este termenul in care se poate emite Decizia de suspendare a contractului de munca pentru absente nemotivate (posibilitate oferita de cod si regulament) si termenul de raportare a acesteia in Revisal? De la ce data incepe sa produca efecte Decizia de suspendare? Mai precis, ce data va avea Decizia de suspendare, si incepand cu ce data produce efectele?
Conform specialistilor PortalCodulMuncii, in Registrul de evidenta a salariatilor (Revisal) se va inregistra suspendarea contractului individual de munca completand: temeiul de suspendare, data de inceput si data de sfarsit a suspendarii, anterior implinirii termenului de 20 de
zile lucratoare de la momentul savarsiri faptei astfel cum angajatorul a reglementat in Regulamentul intern al unitatii.
Atentie la faptul ca decizia de suspendare va produce efecte de la data de la care angajatorul incepe cercetarea disciplinara prealabila.
Nu neglijam urmatoarea regula: angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
"Cu privire la calcularea termenului de 30 de zile in care trebuie aplicata sanctiunea disciplinara, mai precis momentul de la care incepe sa curga acest termen, in solutionarea unui recurs in interesul legii prin Decizia nr. 16 din 12 noiembrie 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca in interpretarea si aplicarea art. 252 alin. (1) din Codul muncii , republicat, momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.", precizeaza specialistii.
Sursa: PortalCodulMuncii.ro
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<