Medicii au eliberat circa 14.000 de bilete false in baza carora se procesau analizele, care erau emise pe numele unor pacienti care nu fusesera consultati sau, desi au fost consultati, nu li s-a recomandat efectuarea unor investigatii medicale.
Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucurest, biletele astfel completate de catre medic sau asistentul sau erau inmanate unor angajati ai laboratoarelor si inaintate ulterior spre decontare la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti.
Medicii care falsificau biletele de trimitere primeau sume de bani reprezentand 10% din valoarea analizelor recomandate, precizeaza anchetatorii.
"Angajatii celor doua laboratoare din Capitala unde se procesau analizele stabileau o legatura cu un medic specialist sau de familie, iar acestia emiteau in mod constant numeroase bilete de trimitere pentru analize medicale, cu valoarea compensata, fara a avea acoperire intr-o situatie reala", se arata in comunicat.
Aproximativ 70% din activitatea celor doua laboratoare de analize consta in operatiunile fictive descrise.
"Cele doua laboratoare efectuau si in mod real analize, insa foloseau reactivi vechi sau chiar expirati, iar rezultatele se stabileau mai mult prin deductie decat in baza unor temeiuri stiintifice. Oricum, aparatura laboratoarelor, in ipoteza in care ar fi fost permanent functionala, nu ar fi putut procesa analizele decontate de catre CASMB - atat cantitativ cat si calitativ. Au existat si cazuri in care au fost pierdute probele biologice ale pacientilor, situatie in care angajatii treceau in buletinele de analiza rezultate fictive", informeaza comunicatul.
Pana in prezent, au fost audiate aproximativ 800 de persoane in numele carora au fost emise fictiv bilete de trimitere.
Peste 40 de medici au fost adusi la audieri vineri la Politia Capitalei, ei fiind acuzati de procurori ca eliberau bilete de trimitere fictive in urma carora laboratoarele procesau analize, prejudiciul adus Casei Nationale de Asigurari de Sanatate fiind de jumatate de milion de euro, a declarat, pentru AGERPRES, Bogdan Staicu, purtator de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti.
El a precizat ca activitatea este monitorizata de mai bine de sase luni, iar anul trecut, in acelasi dosar, au fost efectuate perchezitii si la laboratoarele unde erau procesate analizele.
Parchetul si Politia Capitalei au efectuat vineri 44 de perchezitii domiciliare in acest caz. Activitatea infractionala a constat, in principal, in fraudarea de catre mai multi medici si angajati ai unor laboratoare de analize medicale a bugetului CNAS prin decontarea unor analize medicale care nu au fost efectuate in realitate, cauzandu-se un prejudiciu de peste 500.000 de euro.
In cursul lunii martie 2013, Parchetul a dispus inceperea urmaririi penale fata de 42 de persoane pentru comiterea, dupa caz, a infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals, luare de mita, dare de mita.
Cercetarile in cauza sunt efectuate de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si DGPMB - Serviciul Grupuri Infractionale Violente, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii.
Sursa Agerpres.ro