Angajatii care au copii mici vor putea cere si obtine fara probleme de la angajator un program flexibil care sa le garanteze un echilibru optim intre viata profesionala si cea personala. Initiativa nu apartine autoritatilor romanesti, ci vine direct de la Bruxelles.
O Directiva despre care E-Juridic a relatat anterior introduce noi drepturi in munca pentru angajati, dupa ce forma sa finala a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE). Asadar, parintii vor putea cere de la angajatori un program flexibil care sa le asigure acestora timp suficient petrecut impreuna cu copilul. Aceasta regula se aplica pentru copiii de pana in 8 ani. In forma precedenta a actului european era stipulata varsta maxima de 12 ani. Chiar si asa, fiecare stat membru poate impune prin traspunerea in legislatia nationala a Directivei o limita de varsta superioara pentru copiii care pot asigura parintilor lor un program flexibil de munca. Nu se poate, insa, adopta prevederi nationale privind programul flexibil de munca care sa nu respecte limita minima de 8 ani a copiilor.
Desi Directiva a fost publicata in JOUE, Romania trebuie sa o introduca in legislatia nationala prin modificarea tuturor actelor normative relevante. In caz contrar, tara noastra risca declansarea procedurii de infrigement.
Introducerea de noi drepturi in munca nu ii va neglija pe angajatori. Acestia pot amana sau refuza o astfel de cerere din partea angajatului, insa aceasta va trebui motivata temeinic. Daca se constata ca refuzul nu este intemeiat sau se comite un abuz, atunci intra sub auspiciile Codului muncii.
Conform actului european mentionat, tarile blocului comunitar pot sa stabileasca o limita minima de vechime in munca pentru a cere si obtine program flexibil. Aceasta nu poate fi mai mare de sase luni.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Directiva va trebui ratificata de Romania pana in august 2022. Daca termenul limita este depasit, va incepe procedura de infrigement.
Reamintim si faptul ca acelasi act al UE introduce si un nou tip de concediu. Totodata, modifica si durata concediului de paternitate si cel de crestere a copilului. Despre aceste prevederi am relatat AICI!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE