Codul muncii stabileste ca modalitatea de organizare a programului de lucru trebuie sa fie reglementata in contractul individual de munca iar in Regulamentul intern se va mentiona posibilitatea angajatorului de a stabili programe de lucru flexibile pentru angajatii sai.
In cazul unui program de lucru flexibil, salariatii au o
perioada fixa de lucru impusa de angajator si una mobila in care isi aleg ora de sosire si de plecare, cu respectarea totalului de 8 ore pe zi.
Important de precizat este ca programul de lucru flexibil este posibil doar in cazul contractelor individuale de munca cu norma intreaga.
Iata ce prevede Codul muncii, la Art.118, despre programul de lucru flexibil:
Art. 118. - (1) Angajatorul poate stabili programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza.
(2) Programele individualizate de munca presupun un mod de organizare flexibil a timpului de munca.
(3) Durata zilnica a timpului de munca este impartita in doua perioade: o perioada fixa in care personalul se afla simultan la locul de munca si o perioada variabila, mobila, in care salariatul isi alege orele de sosire si de plecare, cu respectarea timpului de munca zilnic.
(4) Programul individualizat de munca poate functiona numai cu respectarea dispozitiilor art. 112 si 114.
Exemplu:
Perioada 17:30 – 22:30 toti salariatii trebuie sa fie prezenti la locul de munca. Celelalte 4 ore din programul de lucru sunt alese de salariat.
In cazul in care programul flexibil nu este prevazut in contractul individual de munca, se va incheia act aditional. De asemenea, in regulamentul intern se va mentiona posibilitatea angajatorului de a stabili programe de lucru flexibile.
Explicatiile detaliate sunt oferite de specialistii site-ului Portal Codul Muncii
Portal Codul Muncii contine toate noutatile din Legislatia Muncii
+ consultanta si raspunsuri detaliate de la experti
Testeaza si tu GRATUIT cel mai cunoscut site de legislatia muncii din Romania!
...CLICK AICI pentru a vedea tot ce ofera site-ul
Portal Codul Muncii - consultanta personalizata la superlativ
25 de experti la dispozitia ta. 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana, 365 de zile pe an!
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<