Codul muncii stabileste ca modalitatea de organizare a programului de lucru trebuie sa fie reglementata in contractul individual de munca iar in Regulamentul intern se va mentiona posibilitatea angajatorului de a stabili programe de lucru flexibile pentru angajatii sai.
In cazul unui program de lucru flexibil, salariatii au o
perioada fixa de lucru impusa de angajator si una mobila in care isi aleg ora de sosire si de plecare, cu respectarea totalului de 8 ore pe zi.
Important de precizat este ca programul de lucru flexibil este posibil doar in cazul contractelor individuale de munca cu norma intreaga.
Iata ce prevede Codul muncii, la Art.118, despre programul de lucru flexibil:
Art. 118. - (1) Angajatorul poate stabili programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza.
(2) Programele individualizate de munca presupun un mod de organizare flexibil a timpului de munca.
(3) Durata zilnica a timpului de munca este impartita in doua perioade: o perioada fixa in care personalul se afla simultan la locul de munca si o perioada variabila, mobila, in care salariatul isi alege orele de sosire si de plecare, cu respectarea timpului de munca zilnic.
(4) Programul individualizat de munca poate functiona numai cu respectarea dispozitiilor art. 112 si 114.
Exemplu:
Perioada 17:30 – 22:30 toti salariatii trebuie sa fie prezenti la locul de munca. Celelalte 4 ore din programul de lucru sunt alese de salariat.
In cazul in care programul flexibil nu este prevazut in contractul individual de munca, se va incheia act aditional. De asemenea, in regulamentul intern se va mentiona posibilitatea angajatorului de a stabili programe de lucru flexibile.
Explicatiile detaliate sunt oferite de specialistii site-ului Portal Codul Muncii
Portal Codul Muncii contine toate noutatile din Legislatia Muncii
+ consultanta si raspunsuri detaliate de la experti
Testeaza si tu GRATUIT cel mai cunoscut site de legislatia muncii din Romania!
...CLICK AICI pentru a vedea tot ce ofera site-ul
Portal Codul Muncii - consultanta personalizata la superlativ
25 de experti la dispozitia ta. 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana, 365 de zile pe an!
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Pentru depunerea unui dosar de pensie trebuie eliberata o adeverinta cu sporurile de noapte. Daca este angajat din 2018, pe ce perioada avem obligatia sa o emitem?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: daca un salariat are un copil luat in plasament, este necesar ca acesta sa il treaca la angajator ca si persoana aflata in intretinere?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul societatii X are un contract de administrator pe 4 ani, cu o indemnizatie de administrator lunara. El doreste sa o treaca pe sotia lui ca si coasigurat. Sotia detine teren de 600 mp. Poate fi incadrata ca si coasigurat la sanatate sotia? Ce alte conditii tb sa indeplineasca sotia pentru a deveni coasigurat la administartorul societatii X?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<