Continutul certificatului de atestare fiscala eliberat in scopul acordarii amanarii la plata:
Model, asa cum a fost modificat prin Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 1520/2013
Prin exceptie de la prevederile art. 112 alin. (2) si (3) din Codul de procedura fiscala, certificatul de atestare fiscala cuprinde obligatiile fiscale exigibile existente in sold la data eliberarii acestuia.
Certificatul de atestare fiscala cuprinde doua sectiuni:
a) sectiunea A "Obligatii de plata exigibile existente in sold la data eliberarii certificatului";
b) sectiunea B "Obligatii de plata ce pot face obiectul amanarii la plata".
La sectiunea A se inscriu:
a) obligatiile fiscale principale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala individualizate pe fiecare tip de impozit, taxa, contributie si alte sume datorate bugetului general consolidat, in ordinea vechimii. In cazul contribuabilului care are infiintate sedii secundare inregistrate fiscal, potrivit legii, se inscriu obligatiile fiscale principale ale contribuabilului, precum si impozitul pe venitul din salarii datorat de fiecare dintre sediile sale secundare;
b) obligatiile fiscale accesorii defalcate pe tipuri de impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat si in cadrul acestora, pe majorari de intarziere/ dobanzi/penalitati de intarziere, in ordinea vechimii. In cazul contribuabilului care are infiintate sedii secundare inregistrate fiscal, potrivit legii, se inscriu obligatiile fiscale accesorii ale contribuabilului, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente impozitului pe venitul din salarii datorate de fiecare dintre sediile sale secundare;
c) sumele reprezentand amenzi de orice fel;
d) sumele reprezentand creante stabilite de alte organe si transmise spre recuperare Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
La sectiunea B se inscriu obligatiile fiscale principale si accesorii ce pot face obiectul amanarii la plata si care nu pot depasi limita sumei certe, lichide si exigibile de incasat de la autoritatea competenta, inscrisa in atestatul prevazut la art. 5.
Acestea se individualizeaza pe fiecare tip de impozit, taxa, contributie si alte sume datorate bugetului general consolidat, inclusiv obligatiile fiscale accesorii, in ordinea vechimii.
Pentru contribuabilul care are infiintate sedii secundare inregistrate fiscal, potrivit legii, se inscriu obligatiile fiscale ale contribuabilului, precum si impozitul pe venitul din salarii datorat de fiecare dintre sediile sale secundare.
Pot forma obiectul amanarii la plata in sensul alin. (4) obligatiile fiscale principale si accesorii al caror cuantum este cel mult egal cu sumele inscrise in atestatul prevazut la art. 5.
In cazul in care cuantumul obligatiilor fiscale principale si accesorii datorate de contribuabil depaseste cuantumul sumelor inscrise in atestat, pentru inscrierea acestor obligatii la sectiunea B a certificatului de atestare fiscala sunt aplicabile in mod corespunzator prevederile art. 115 din Codul de procedura fiscala cu privire la ordinea de stingere, precum si cu privire la stabilirea vechimii obligatiilor.
Nu se inscriu in certificatul de atestare fiscala sumele reprezentand obligatii fiscale stabilite prin acte administrative fiscale a caror executare este suspendata in conditiile art. 14 si 15 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In ceea ce priveste obligativitatea legala de a remunera 1 salariat cu salariul minim brut pe tara maxim 24 luni, urmand ca suscesiv sa intervina obligatoriu o majorarea salariala, avem un dubiu. Daca salariatul a fost remunerat timp de 12 luni perioada 01.2022-12.2022 cu salariul minim pe economie, ulterior salariul de baza a fost majorat peste minimul pe economie, iar de la 01.07.2024 are, din nou, salariul contractual egal cu minimul brut garantat in plata, cum calculam cele 24 luni? Insumam...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa imi spuneti daca urmatoarele venituri se declara in declaratia 112 in luna in care se plateste catre salariat sau in luna in care trebuie acordate si pe ce rand se declara fiecare: 1. Prestatii de mobilitate / clauza de mobilitate 2. Diurna externa si interna 3. Educatie timpurie 4. Cadou Craciun, Paste, 1 iunie si alte sarbatori.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<