Programul "Prima masina" a fost modificat pentru anul 2019 si introduce noi facilitati.
Romanii care vor sa isi achizitioneze un nou autoturism in 2019 prin programul "Prima masina" vor putea face acest lucru chiar daca au avut in trecut o alta masina inregistrata pe numele lor. Prevederea e inclusa intr-un proiect de OUG care poate fi gasit pe site-ul SGG si va fi, cel mai probabil, adoptat in prima reunire a Guvernului.
Conform conditiilor actuale de participare in acest program, persoanele fizice care vor sa cumpere un nou autoturism trebuie sa nu mai fi avut inainte in proprietate o masina - bun nou.
Din fericire, modificarile nu se opresc doar aici. Daca proiectul de OUG va fi adoptat in curand, atunci vor fi acceptate ecobonusurile si ecotichetele pe care le regasim in Rabla Clasic si Rabla Plus. Acestea (daca sunt cumulate) vor putea servi ca plata avansului minim obligatoriu prevazut in legislatia "Prima masina".
Initiativa de modificare publicata pe siteul SGG modifica art. 2^1, alin. (1), dupa cum urmeaza:
- (1)Beneficiarii Programului trebuie sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie a autoturismului nou pentru autoturismele cu sistem de propulsie termic, de minimum 25% din pretul de achizitie a autoturismului nou pentru autoturismele hibrid, respectiv de minimum 30% pentru autoturismul electric hibrid si pur electric, in functie de tipul de autoturism nou care se achizitioneaza in cadrul Programului.
Totodata, se introduce un nou alineat dupa alineatul (4) la art. 2^1:
- (5) Facilitatile acordate prin Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national aprobat prin Ordinul ministrului mediului nr. 661/2017 si prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic aprobat prin Ordinul ministrului mediului nr. 660/2017 , respectiv ecobonusul si ecotichetul se pot utiliza pentru justificarea achitarii avansului prevazut la alin. (1) din pretul de achizitie a autoturismului nou.
Statul va acoperi prin garantie 50% din finantarea acordata, din:
- suma maxima de 50.000 lei pentru masinile cu motor cu ardere interna, la care se adauga TVA
- suma maxima de 100.000 lei pentru masinile cu sistem de propulsie hibrid, la care se adauga TVA
- suma maxima de 150.000 lei pentru masinile electrice hibrid (ex. BMW i3s REx) si cele complet electrice (Renault Zoe), la care se adauga TVA
Un benefeciar al programului va trebui sa implineasca urmatoarele conditii pentru a fi eligibil:
- achizitioneaza un autoturism nou, care se incadreaza in una dintre categoriile prevazute la lit. a);
- nu inregistreaza obligatii de plata restante la bugetul general consolidat;
- nu inregistreaza restante la plata altor credite bancare;
- la data solicitarii creditului garantat beneficiarul Programului are varsta de minium 18 ani si capacitate deplina de exercitiu;
Programul a fost lansat pentru prima data acum 5 ani si pana acum nu a suferit nicio modificare.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: S.C. activeaza in domeniul fabricarii robinetilor de extractie petrol, cu un numar de 157 salariati. Categorii de meserii: frezor, lacatusi mecanici, vopsitori industriali, modelieri, etc. S.C. este in insolventa si o parte din activitate si-a modificat structura nevoilor de muncitori calificati. Societatea poate asigura la sediul sau, calificare la locul de munca? Care sunt conditiile si documentele necesare a.i. calificarea sa fie valabila si trecuta in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Companie care are sediul in Ilfov, dar punct de lucru in Bucuresti, a obtinut in trecut delegare de competenta in Bucuresti. Care sunt pasii pentru accesarea si autorizarea accesului in Reges Online? Accesul se face cu CUI Companie sediu si apoi cum se acceseaza inregistrarile realizate pe punctul de lucru?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Raportul cu privire la neconformitati este primit in mod automat de reprezentantul legal si persoana careia i s-a delegat responsabilitatea completarii in reges? Sau trebuie solicitat din reges de catre oricare dintre cei doi mentionati mai sus?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<