Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile si autoritatile publice care incaseaza impozite, taxe, contributii, amenzi, dobanzi si alte obligatii de plata sunt nevoite sa accepte plata cu cardul atat la sediile acestora, cat si online, prin sisteme electronice de plata la distanta.
Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata a fost deja
publicata in Monitorul Oficial.
Potrivit noilor reglementari, pe langa plata cu cardul la casieriile institutiilor publice, ori a companiilor care ofera servicii de utilitate publica, din toamna se vor putea plati utilitatile, taxele sau impozitele si online, "prin aplicatii care faciliteaza acceptarea platilor electronice".
Pentru a implementa sistemul electronic modern de plata la distanta, companiile de utilitati si institutiile statului au la dispozitie 6 luni de la intrarea in vigoare a legii.
"In termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica si autoritatile publice definite de Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si de Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de modul de finantare si subordonare, care incaseaza impozite, taxe, contributii, amenzi, dobanzi, penalitati, penalitati de intarziere, tarife, alte obligatii de plata si sume pentru serviciile prestate sau intermediate, au obligatia de a implementa sistemul electronic modern de plata la distanta, prevazut la art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 250/2003, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata in legea pentru introducerea sistemelor moderne de plata.
Sunt exceptate de la obligatia de a implementa sistemul electronic modern de plata la distanta acele companii/institutii care au puncte de incasare amplasate in zone nedeservite de retele de comunicatii electronice. Chiar si asa, acestea au obligatia de a se conforma cerintelor in termen de 12 luni de la data la care zona in care sunt amplasate este deservita de retele de comunicatii electronice.
Cheltuielile cu administrarea si operarea terminalelor de plata si a programelor informatice vor fi suportate din bugetele proprii ale institutiilor publice.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariata are concediul pentru cresterea copil pana la 2 ani. Tatal are 12 luni lucrate in ultimile 24 luni anterior nasterii copilului insa cu interuperi. Se incadreaza pentru a solicita indemnizatie pentru cele 2 luni ale tatalui? Daca nu se incadreaza, mama poate solicita indemnizatie pentru cele 2 luni?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sunt pensionata anticipat din 01.08.2024. In cat timp de la pensionare pot depune certificatul de nastere al copilului, in vederea reducerii perioadei de pensie anticipata si incadrarea la pensie normala?daca l-am depus in feb 2025 este prea tarziu? La 31.08.2024 aveam stagiu contributiv de 35 ani 8 luni si 8 zile. Incepand cu ce data se face trecerea la pensie normala daca sunt nascuta in 10.01.1964? Trebuie solicitare scrisa sau se face automat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<