Modificari importante propuse la legea privind sistemul public de pensii. Mamelor si tatilor care au avut indemnizatie pentru cresterea copilului li se va calcula punctajul lunar pentru pensie utilizand integral castigul salarial mediu brut din perioadele vizate, nu doar 25%, cum se intampla in prezent.
Un proiectul de lege adoptat de Senat si depus pentru raport la comisiile din Camera Deputatilor isi propune ca pentru perioadele in care un parinte (mama/tata) a beneficiat de indemnizatie pentru cresterea copilului, la calculul punctajului lunar sa se utilizeze integral castigul salarial mediu brut lunar pentru perioadele respective.
Daca va fi adoptata, masura se va aplica retroactiv.
"Pentru perioada de 2 ani, respectiv 3 ani, in care parintele beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului, punctajul de care beneficiaza ca asigurat in sistemul public de pensii este unul cu totul descurajator. Astfel, pentru calculul punctajului lunar se utilizeaza 25% din castigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective. In aceste conditii, un parinte (mama/tata) care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului pentru 2, 3 sau chiar 4 copii, atunci aceasta va avea la finalul stagiului de cotizare un punctaj care nu ii va asigura un trai decent la pensie. Asadar, consideram ca in scopul stimularii tinerelor familii de a avea cel putin 2 copii, se impune ca pentru perioadele in care au beneficiat de indemnizatie pentru cresterea copilului pentru calculul punctajului lunar sa se utilizeze integral castigul salarial mediu brut lunar pentru perioadele respective", se arata in expunerea de motive.
Asadar, iata cum se va schimba alineatul 8 de la articolul 151 din Legea privind sistemul public de pensii: "Pentru perioadele asimilate prevazute la art 14 alin 1 litera f realizate in intervalul cuprins intre data de 1 ianuarie 2006 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, la calculul punctajului lunar se utilizeaza castigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective".
Potrivit initiatorilor proiectului legislativ, masura nu genereaza niciun fel de impact bugetar in urmatorii 10 ani, insa va stimula puternic tinerii activi pe piata muncii sa aiba familii numeroase, avand garantina ca perioadele afectate pentru ingrijirea copilului nu le genereaza un impact negativ asupra drepturilor viitoare la pensie.
Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<