Dupa cum este definita de legiuitor, medierea reprezinta o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.
Asadar, se poate afirma ca prin mediere, partile supun conflictul unui persoane neutre care detine calitatea de mediator autorizat si care, fara a interveni in luarea vreunei decizii, ajuta, sprijina partile in gasirea unei solutii conflictului dintre ele.
Medierea este o alternativa la solutionarea conflictului prin mijlocirea instantei de judecata, iar apelarea la una dintre cele doua posibilitati de solutionare a conflictului nu o exclude pe cealalta. Astfel, daca partile nu reusesc sa rezolve diferendul pe calea medierii, au posibilitatea sa se adreseze instantei de judecata pentru solutionarea acestuia.
Exista totusi o mare diferenta intre cele doua metode de solutionare a conflictului. Daca solutionarea in justitie a conflictului se bazeaza pe drepturile partilor, medierea se bazeaza pe nevoile si interesele oamenilor.
Ca urmare a participarii la sedintele de mediere, unele conflicte sunt solutionate printr-o intelegere reciproc avantajoasa pentru parti, in alte cazuri. intelegerea poate fi numai partiala.
Alte conflicte nu reusesc sa fie stinse in cadrul procedurii de mediere, in ciuda tuturor diligentelor mediatorului pentru ca partile sa ajunga la un acord reciproc convenabil.
Se spune intr-un astfel de caz ca medierea a esuat, legiuitorul atribuind
mediatorului dreptul de a constata acest fapt.
La inchiderea procedurii de mediere prin constatarea de catre mediator a esuarii medierii mediatorul va intocmi un proces-verbal care se semneaza de catre parti, personal sau prin reprezentant, si de mediator.
Partile primesc cate un exemplar original al procesului-verbal.
Autor: Consilier Juridic Gabriela Chirazov
Acest articol reprezinta un extras din Manualul Mediatorului de Succes
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<