Dupa cum este definita de legiuitor, medierea reprezinta o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.
Asadar, se poate afirma ca prin mediere, partile supun conflictul unui persoane neutre care detine calitatea de mediator autorizat si care, fara a interveni in luarea vreunei decizii, ajuta, sprijina partile in gasirea unei solutii conflictului dintre ele.
Medierea este o alternativa la solutionarea conflictului prin mijlocirea instantei de judecata, iar apelarea la una dintre cele doua posibilitati de solutionare a conflictului nu o exclude pe cealalta. Astfel, daca partile nu reusesc sa rezolve diferendul pe calea medierii, au posibilitatea sa se adreseze instantei de judecata pentru solutionarea acestuia.
Exista totusi o mare diferenta intre cele doua metode de solutionare a conflictului. Daca solutionarea in justitie a conflictului se bazeaza pe drepturile partilor, medierea se bazeaza pe nevoile si interesele oamenilor.
Ca urmare a participarii la sedintele de mediere, unele conflicte sunt solutionate printr-o intelegere reciproc avantajoasa pentru parti, in alte cazuri. intelegerea poate fi numai partiala.
Alte conflicte nu reusesc sa fie stinse in cadrul procedurii de mediere, in ciuda tuturor diligentelor mediatorului pentru ca partile sa ajunga la un acord reciproc convenabil.
Se spune intr-un astfel de caz ca medierea a esuat, legiuitorul atribuind
mediatorului dreptul de a constata acest fapt.
La inchiderea procedurii de mediere prin constatarea de catre mediator a esuarii medierii mediatorul va intocmi un proces-verbal care se semneaza de catre parti, personal sau prin reprezentant, si de mediator.
Partile primesc cate un exemplar original al procesului-verbal.
Autor: Consilier Juridic Gabriela Chirazov
Acest articol reprezinta un extras din Manualul Mediatorului de Succes
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii despre procesul de declarare a posturilor vacante vacantate si nou create in platforma ANOFM. Cumva cu posturile nou create, mi-e mai simplu de inteles. Completez aici oferta, recrutam, inchid oferta - la speta asta am o singura intrebare: nu pot face operatia de incadrare daca data oferta a expirat desi logic pot avea o oferta deschisa pana pe 31.03 si angajarea propriu-zisa sa fie ulterioara acestei date. Trebuie cumva sa trec un termen pentru oferta...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<