Dupa cum este definita de legiuitor, medierea reprezinta o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.
Asadar, se poate afirma ca prin mediere, partile supun conflictul unui persoane neutre care detine calitatea de mediator autorizat si care, fara a interveni in luarea vreunei decizii, ajuta, sprijina partile in gasirea unei solutii conflictului dintre ele.
Medierea este o alternativa la solutionarea conflictului prin mijlocirea instantei de judecata, iar apelarea la una dintre cele doua posibilitati de solutionare a conflictului nu o exclude pe cealalta. Astfel, daca partile nu reusesc sa rezolve diferendul pe calea medierii, au posibilitatea sa se adreseze instantei de judecata pentru solutionarea acestuia.
Exista totusi o mare diferenta intre cele doua metode de solutionare a conflictului. Daca solutionarea in justitie a conflictului se bazeaza pe drepturile partilor, medierea se bazeaza pe nevoile si interesele oamenilor.
Ca urmare a participarii la sedintele de mediere, unele conflicte sunt solutionate printr-o intelegere reciproc avantajoasa pentru parti, in alte cazuri. intelegerea poate fi numai partiala.
Alte conflicte nu reusesc sa fie stinse in cadrul procedurii de mediere, in ciuda tuturor diligentelor mediatorului pentru ca partile sa ajunga la un acord reciproc convenabil.
Se spune intr-un astfel de caz ca medierea a esuat, legiuitorul atribuind
mediatorului dreptul de a constata acest fapt.
La inchiderea procedurii de mediere prin constatarea de catre mediator a esuarii medierii mediatorul va intocmi un proces-verbal care se semneaza de catre parti, personal sau prin reprezentant, si de mediator.
Partile primesc cate un exemplar original al procesului-verbal.
Autor: Consilier Juridic Gabriela Chirazov
Acest articol reprezinta un extras din Manualul Mediatorului de Succes
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<