
Prin Programul national "Primul loc de munca pentru tinerii absolventi" firmele vor fi scutite de la plata contributiilor timp de doi ani. Exista, insa, cateva lucruri importante de retinut.
Veste buna pentru firmele si tinerii care vor sa se angajeze: primul loc de munca va fi sustinut de stat prin eliminarea contributiilor, taxelor si impozitelor aferente salarizarii. Aceasta facilitate fiscala va fi valabila timp de 24 de luni, adica doi ani de munca contractuala.
Senatul Romaniei a adoptat deja tacit proiectul de lege care introduce acest program, iar deputatii, parlamentarii cu putere de decizie in aceasta chestiune, au dat avizele. Mai ramane ca raportul Comisiei sesizate in fond sa fie prezentat si plenul Camerei Deputatilor sa voteze asupra propunerii. Odata ce acest pas este indeplinit, presedintele va trebui sa promulge proiectul pentru a deveni lege. Dupa 3 zile de la publicarea in Monitorul Oficial, ultimul pas necesar, legea se va aplica.
Initiatorul propunerii legislative arata ca somajul extrem de ridicat in randul tinerilor este o provocare pe care tara noastra trebuie sa o adreseze. Avem un deficit de forta de munca in sectorul privat care nu coincide deloc cu ceea ce se intampla in Uniunea Europeana, conform lui Florin Roman.
Avand acest lucru in vedere, parlamentarul a propus "Primul loc de munca pentru tinerii absolventi". Prin intermediul acestui program national se propune un lucru util si apreciat de firme: pentru tinerii absolventi care se angajeaza cu forme legale pentru prima oara nu se vor plati contributii, taxe si impozite. Astfel, angajatorul care isi asuma raspunderea de a integra un tanar in compania sa nu plati:
- contributii de asigurari sociale;
- cotributii de asigurari sociale de sanatate;
- cotributia asiguratorie de munca;
- impozit pe salarii;
- alte obligatii fiscale aferente cheltuielilor salariale.
Desigur, neplata contributiilor, impozitelor si taxelor pentru tinerii absolventi angajati pentru prima oara se poate cumula cu alte facilitati prevazute de legislatia in vigoare.
Pentru a introduce aceste noutati va fi modificat
Codul fiscal la art. 25, alin. (9) si
art. 60, pct. 5.
Initiatorul sustine ca impactul acestei masuri asupra bugetului national va fi unul nesemnificativ. Mai mult, exista sansa ca statul sa faca economii prin acest program, intrucat nu vor mai fi necesare plati pentru indemnizatia de somaj.
Angajatorii care vor dori sa faca parte din acest program national trebuie sa respecte o singura regula esentiala: dupa cei doi ani in care nu se va plati niciun fel de contributie, impozit sau taxa pentru tanarul absolvent angajat, acesta trebuie sa ramana in cadrul firmei cel putin inca 12 luni. In caz contrar, toate facilitatile fiscale vor trebui achitate statului.
Atat in expunerea de motive, cat si in textul proiectului de lege adoptat de Senat nu se precizeaza ce se intampla in cazul in care angajatul decide sa demisioneze. Va trebui sau nu sa plateasca inapoi toate facilitatile fiscale angajatorul? Demisia este un act unilateral la urma urmei, insa practica fiscala a agentiilor ne-a aratat pana acum ca astfel de confuzii pot fi cu usurinta exploatate in defavoarea sectorului privat.
Vom urmari evolutia
proiectului de lege si vom reveni cu actualizari de indata ce deputatii vor da votul decizional.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<