Volumul total de activitate inregistrat la nivelul instantelor judecatoresti in 2011, exceptand instantele militare, a fost de aproximativ 3,2 milioane de dosare, in crestere cu 8% comparativ cu anul anterior, in timp ce schemele instantelor au fost majorate cu doar 0,62%, se arata in Raportul privind starea justitiei in 2011 publicat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Potrivit Consiliului, cu toate ca si numarul cauzelor solutionate la nivel national in 2011 a crescut cu 10% fata de anul anterior, numarul dosarelor nesolutionate ramase in stoc la sfarsitul acestei perioade s-a majorat cu 7% fata de anul anterior.
"In acest context, trebuie subliniata situatia dificila a instantelor care, desi au solutionat de la an la an tot mai multe dosare, se confrunta, in acelasi timp, cu o crestere exponentiala a stocurilor finale, fapt ce va duce, daca trendul se mentine, la blocarea activitatii acestora", se spune in document.
CSM mentioneaza ca se evidentiaza, ca si in anii anteriori, trei curti de apel, trei tribunale si 6 judecatorii cu un numar foarte mare de cauze de solutionat comparativ cu celelalte, si anume Curtea de Apel Bucuresti, Curtea de Apel Craiova, Curtea de Apel Cluj, Tribunalul Bucuresti, Tribunalul Constanta, Tribunalul Dolj si Judecatoria Timisoara, Judecatoria Iasi, Judecatoria Constanta, Judecatoria Sectorului 2, Judecatoria Sectorului 3 si Judecatoria Sectorului 1 din Bucuresti.
Comparativ cu anul 2007, cea mai importanta crestere in 2011 a fost inregistrata in materia litigiilor de munca si asigurarilor sociale (procentul fiind de 178 % in cazul curtilor de apel si de 88% in cazul tribunalelor), in materia contenciosului administrativ (procentul fiind de 137% in cazul curtilor de apel si de 200% in cazul tribunalelor), precum si in materia insolventei (procentul fiind de 190%).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea speta: un angajat sofer trebuie sa si desfasoare activitatea pe un camion cu care colecteaza marfa. Responsabilul de parc auto a facut un proces verbal cu starea camionului in momentul predarii dar angajatul nu vrea sa preia camionul, si nu semneaza procesul verbal. Va rugam sa ne sfatuiti cum trebuie sa procedam cf.Codului muncii deoarece el trebuie sa si desfasoare activitatea pentru care a fost angajat si pentru care este remunerat si nu poate pleca in cursa daca nu preia...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<