Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

II nu poate avea calitate de angajator. De ce?

O Intreprindere individuala care are ca obiect de activitate productia "hande-made" a bijuteriilor si distribuirea acestora, are un angajat cu CIM Intrebarea noastra este daca titularul acestei intreprinderi poate sa se angazeje cu CIM la firma respectiva?
In caz contrar cum se poate asigura in sistemul de pensii si in cel de asigurari sociale de sanatate?

Raspuns: Potrivit art. 22 din OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, intreprinderea individuala nu dobandeste personalitate juridica prin inregistrarea in registrul comertului.

Calitate de comerciant dobandeste, conform art. 23, intreprinzatorul persoana fizica titular al intreprinderii individuale este comerciant persoana fizica de la data inregistrarii sale in registrul comertului.
Art. 24 din acelasi act normativ stabileste ca, pentru organizarea si exploatarea intreprinderii sale, intreprinzatorul persoana fizica, in calitate de angajator persoana fizica, poate angaja terte persoane cu contract individual de munca, inregistrat la inspectoratul teritorial de munca, potrivit legii, si poate colabora cu alte PFA, cu alti intreprinzatori persoane fizice titulari ai unor intreprinderi individuale sau reprezentanti ai unor intreprinderi familiale ori cu alte persoane juridice, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni.

Rezulta, astfel, ca intreprinzatorul persoana fizica titular al intreprinderii, poate angaja terte persoane cu contract individual de munca.

Asadar, calitate de angajator poate avea titularul intreprinderii individuale si nu intreprinderea individuala. De asemenea, intreprinzatorul persoana fizica, titular al intreprinderii individuale, poate angaja numai terte persoane.
In consecinta, intreprinderea individuala nu poate incheia un individual de munca in calitate de angajator.Titularul intreprinderii individuale poate incheia, in calitate de angajator, un contract individual de munca  cu terte persoane insa nu poate incheia un contract individual de munca cu sine insusi.

In ceea ce priveste
Intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale au obligatia de a plati contributia la sistemul asigurarilor sociale daca venitul ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii venitului, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este peste 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Daca venitul ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestui venit, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim mentionat, intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale nu datoreaza contributie de asigurari sociale. In acest caz, ei se pot asigura facultativ prin incheierea unui contract de asigurare sociala cu casa teritoriala de pensii.
Venitul lunar asigurat este cel stabilit  in declaratie si nu poate fi mai mic decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si mai mare decat valoarea corespunzatoare a de 5 ori castigul salarial mediu brut.

Nu datoreaza contributie la sistemul asigurarilor sociale intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale care beneficiaza de una dintre categoriile de pensii prevazute de  Legea nr. 263/2010 sau  care se regasesc in una dintre urmatoarele situatii:

- desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
- sunt  functionarii publici;
- sunt cadre militare in activitate, soldati, gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
- isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;
- beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
- sunt cadre militare trecute in rezerva, politisti, functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii.

Iintreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi datoreaza  integral cota de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor normale de munca, stabilita prin lege (31,3%).
Titularii intreprinderii individuale care au obligatia sa plateasca contributia de asigurari sociale declara veniturile care reprezinta baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale prin depunerea formularului 600 "Declaratie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii" la organul fiscal competent aprobat prin Ordinul comun ANAF si CNAPS nr. 874/2012.

De la plata contributiilor la sistemul asigurarilor sociale de sanatate nu sunt prevazute exceptii asa cum sunt prevazute in cazul contributiei la sistemul de asigurari sociale.

Astfel, intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale au obligatia sa plateasca contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate indiferent daca realizeaza si alte venituri fie ca sunt venituri din pensii, salarii, etc.
Intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale vor efectua plati anticipate cu titlu de contributii sociale.

In cazul contributiei de asigurari sociale de sanatate, platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe baza declaratiei de venit estimat/declaratiei privind venitul realizat, potrivit regulilor prevazute la art. 82, sau pe baza normelor de venit, potrivit prevederilor prevazute la art. 83 din Codul fiscal .

In decizia de impunere, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar, iar plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Formularul deciziei de impunere (620) pentru plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate a fost aprobat prin OANAF nr. 891/2012.

Obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se determina pe baza declaratiei privind venitul realizat (Formular 200). Stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza prin decizia de impunere anuala, pe baza careia se regularizeaza sumele datorate cu titlu de plati anticipate.

Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, iar sumele achitate in plus se compenseaza sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala .

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "II nu poate avea calitate de angajator. De ce?":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI