Suntem unitate bugetara (Liceu) si conform reglementarilor in vigoare avem urmatoarea situatie:
Avem o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care cadrele didactice au castigat drepturi salariale recunoscute prin lege. Aceste drepturi - diferente rezultate prin reincadarea lor conform legislatiei, sunt platite esalonat in fiecare an pana in anul 2016.
In 15.07.2013, un cadru didactic, pensionar a si decedat.
Conform hot. judecatoresti de drepturile restante neacordate inca beneficiaza rudele de gradul 1.
Intrebarea este: se poate face plata integrala a drepturilor restante in anul 2013, si in baza carui document se hotareasc persoanele beneficiare (sot+copii) si cum se declara in D112.
Raspuns:
Potrivit prevederilor art. 406 alin. (3) lit. a) din Codul civil, copiii si parintii sunt rude de gradul intai.
Asadar, daca hotararea judecatoareasca face referire la rudele de gradul I pe cale de consecinta sunt indreptatiti sa primeasca aceste sume restante doar copiii si eventual parintii persoanei decedate, in temeiul certificatului de deces, cartii de identitate si al certificatelor de nastere ale acestora sau in situatia in care exista, si cu certificatul de mostenitor.
In situatia in care, hotararea judecatoreasca face trimitere la mostenitorii legali ai defunctului, atunci de aceste drepturi va putea beneficia, pe langa copiii si parintii defunctului, si sotul supravietuitor, in temeiul cartii de identitate si al certificatului de mosternitor.
In ceea ce priveste modalitatea de plata a acestor drepturi, apreciem ca, intrucat OUG 71/2009
privind plata unor sume prevăzute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, cu modificarile si completarile ulterioare nu face distinctie intre diferitele categorii de beneficiari, plata acestora se va realiza in mod esalonat ca si pentru celalalte persoane beneficiare, cu exceptia cazului in care prin hotararea judecatoreasca nu se dispune altfel.
De asemenea, precizam ca in D112 va fi declarat salariatul decedat, iar sumele respective vor fi evidentiate in mod corespunzator.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Compania noastra a negociat cu un tert reduceri de abonamente la sala de sport/ piscina pentru angajatii sai si a incheiat cu tertul un protocol de colaborare. Valoarea discountului este in functie de nr de angajati care acceseaza serviciile sportive. Angajatii care doresc isi platesc singuri abonamentul, insa beneficiaza de reducerea negociata de angajator. Va rog sa-mi comunicati daca reducerea reprezinta un beneficu extrasalarial si care este tratamentul fiscal al acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca mama a nascut copilul in Germania si a beneficiat acolo de indemnizatie pentru cresterea copilului, iar dupa un an familia s-a mutat in Romania, mama poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in Romania pana cand copilul implineste doi ani? Care este procedura de solicitare? Trebuie aduse adeverinte din Germania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<