Intrebare: Societatea X cumpara de la societatea Y mai multe constructii mici, situate pe un teren, pentru care vanzatorul nu detine titlu de proprietate. Societatea Y cumparase la randul ei aceleasi constructii de la Federalcoop, care nici aceasta nu detinea titlu de proprietate pentru terenul aferent. Federalcoop detinea cladirile din anul 1978, fiind succesoarea in drepturi a UJCC. Aceasta din urma construise cladirile in urma punerii la dispozitie a terenului, prin Decretul nr.21978, prin care UJCC primea in folosinta de la Inspectoratul Silvic Ialomita, terenul. Dreptul de folosinta acordat in anul 1978 era acordat pe durata existentei unitatii turistice.
Poate SC X SRL sa pretinda un drept de proprietate (sau un alt drept), in baza uzucapiunii, prin jonctiune, asupra terenului aferent constructiilor?
Raspuns: Desi nu ati precizat anii in care societatea Y a cumparat constructiile unitatii turistice de la Federalcoop si in care societatea X a cumparat de la Y, precum nu ati precizat regimul juridic al terenului, ce pare a fi un teren extravilan forestier, si nici prevederile exacte ale Decretului 219/1978 (nepublicat) cu privire la durata dreptului de folosinta constituit (pe durata existentei unitatii turistice sau a constructiilor), va putem sugera o strategie de valorificare a drepturilor societatii X.
Primul pas trebuie sa fie constituit de o cerere de intabulare a dreptului de proprietate asupra constructiilor si a dreptului de superficie asupra terenului conform art. 693 din noul Cod civil, in limitele in care a fost prevazut in Decretul 219/1978 si actele ulterioare de instrainare.
Daca cererea dvs. va fi respinsa, va puteti adresa instantei de judecata cu o plangere impotriva incheierii de respingere a intabularii.
Daca nici in instanta nu veti obtine intabularea drepturilor societatii, puteti introduce o actiune in uzucapiune cu privire la dreptul de superficie (de folosinta). Nu pare a fi posibila o uzucapiune a dreptului de proprietate deoarece nu ati mentionat ca societatea ar fi posedat terenul ca un adevarat proprietar.