Intrebare: Societatea X cumpara de la societatea Y mai multe constructii mici, situate pe un teren, pentru care vanzatorul nu detine titlu de proprietate. Societatea Y cumparase la randul ei aceleasi constructii de la Federalcoop, care nici aceasta nu detinea titlu de proprietate pentru terenul aferent. Federalcoop detinea cladirile din anul 1978, fiind succesoarea in drepturi a UJCC. Aceasta din urma construise cladirile in urma punerii la dispozitie a terenului, prin Decretul nr.21978, prin care UJCC primea in folosinta de la Inspectoratul Silvic Ialomita, terenul. Dreptul de folosinta acordat in anul 1978 era acordat pe durata existentei unitatii turistice.
Poate SC X SRL sa pretinda un drept de proprietate (sau un alt drept), in baza uzucapiunii, prin jonctiune, asupra terenului aferent constructiilor?
Raspuns: Desi nu ati precizat anii in care societatea Y a cumparat constructiile unitatii turistice de la Federalcoop si in care societatea X a cumparat de la Y, precum nu ati precizat regimul juridic al terenului, ce pare a fi un teren extravilan forestier, si nici prevederile exacte ale Decretului 219/1978 (nepublicat) cu privire la durata dreptului de folosinta constituit (pe durata existentei unitatii turistice sau a constructiilor), va putem sugera o strategie de valorificare a drepturilor societatii X.
Primul pas trebuie sa fie constituit de o cerere de intabulare a dreptului de proprietate asupra constructiilor si a dreptului de superficie asupra terenului conform art. 693 din noul Cod civil, in limitele in care a fost prevazut in Decretul 219/1978 si actele ulterioare de instrainare.
Daca cererea dvs. va fi respinsa, va puteti adresa instantei de judecata cu o plangere impotriva incheierii de respingere a intabularii.
Daca nici in instanta nu veti obtine intabularea drepturilor societatii, puteti introduce o actiune in uzucapiune cu privire la dreptul de superficie (de folosinta). Nu pare a fi posibila o uzucapiune a dreptului de proprietate deoarece nu ati mentionat ca societatea ar fi posedat terenul ca un adevarat proprietar.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<