Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a decis ca o banca din Romania trebuie sa fie amendata pentru ca a refuzat creditarea unui angajat din HoReCa. S-a constatat o discriminare!
CNCD a decis ca Unicredit Bank trebuie sa fie amendata pentru ca a discriminat un angajat din HoReCa prin refuzul creditarii din cauza locului de munca avut.
"Petentul, in calitate de angajat in sectorul HORECA, sesizeaza o posibila fapta de discriminare in momentul in care a solicitat telefonic reclamatei obtinerea unui produs bancar, respectiv a unui "Credit de Realizari Personale". Acesta sustine ca angajata bancii, in momentul in care a aflat de la petent ca este angajat in doemniul HORECA, ia comunicat ca, din acest motiv, nu este un client eligibil pentru obtinerea produsului solicitat.
Aceasta solicitare, petentul mentioneaza ca a avut loc in data de 23.11.2020", arata CNCD.
Mai mult, se precizeaza ca persoana care voia imprumutul nu a raspuns la adresa transmisa de CNCD in data de 08.04.2021 prin care i s-a solicitat exprimarea unor concluzii scrise fata de punctul de vedere transmis de banca reclamata.
CNCD a analizat speta si a concluzionat ca aceasta interactiune constituie discriminare directa:
- o persoana este tratata in mod nefavorabil;
- prin comparatie cu modul in care au fost sau ar fi tratate alte persoane aflate intr-o situatie similara;
- iar motivul acestui tratament il constituie o caracteristica concreta a acestora, care se incadreaza in categoria "criteriului protejat".
"Colegiul director ia act de faptul ca tratamentul diferentiat nu este justificat obiectiv de un scop legitim, avand in vedere ca petentul a solicitat un credit, ceea ce reprezinta de fapt accesul la serviciile bancare care ar trebui sa fie oferite tuturor, fara discriminare de varsta, sex, rasa, etnie, loc de munca, etc.
Analizand metodele de atingere a acelui scop, Colegiul director constata acestea nu au fost nici adevcate si nici necesare. Astfel, criteriului locului de munca a stat la baza aplicarii tratamentului diferentiat de care a avut parte petentul.
Avand in vedere atat elementele constitutive ale faptei discriminare, cat si sustinerile partilor si actele aflate la dosar, Colegiul director urmeaza sa constate, in temeiul art. 2, alin1 si art. 15 din OG nr. 137/2000, existenta faptei de discriminare la care a fost supus petentul la solicitarea unui credit bancar adresata reclamatei", arata CNCD.
In urma analizarii tuturor datelor de la dosar, CNCD a decis ca Unicredit Bank trebuie sanctionata cu 3.000 de lei. Decizia a fost luata cu unanimitate de voturi in baza art. 2 alin. 1 si art. 10 lit. g) si art. 15 din OG nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<