Senatorii au in lucru un proiect de lege privind modificarea si completarea Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative.
Articol unic – Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 260 din data de 21 aprilie 2010, se modifica dupa cum urmeaza:
La articolul 30 alineatul (1) se introduc doua litere noi, literele b^1) si b^2), cu urmatorul cuprins:
b^1) proiecte ale normelor de aplicare – in cazul proiectelor de legi initiate de Guvern, daca sunt necesare aceste norme;
b^2) norme de aplicare – in cazul Ordonantelor de Urgenta adoptate de Guvern, daca sunt necesare aceste norme;
Iata expunerea de motive:
„Propunerea legislativa vizeaza modificarea si completarea Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative.
Experienta de zece ani acumulata de la intrarea in vigoare a Legii nr. 24/2000 arata ca de foarte multe ori normele de aplicare emise pe baza legii contin prevederi care contravin spiritului sau chiar prevederilor legilor respective.
Pentru eliminarea inadvertetelor mentionate prin prezenta initiativa legislativa, se propune ca:
- proiectele de legi initiate de Guvern la depunerea lor la Parlament, sa fie insotite de proiectele normelor de aplicare ale legilor respective (daca sunt necesare norme de aplicare);
- Ordonantele de Urgenta adoptate de Guvern la publicarea lor in Monitorul Oficial al Romaniei sa fie insotite de normele de aplicare aferente (daca sunt necesare norme de aplicare).”
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<