Senatul a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru punerea in aplicare a Codului penal si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii penale.
"Proiectul pe care il aveti in fata domniilor voastre reprezinta inca un pas important catre un obiectiv cheie al Ministerului Justitiei, punerea in aplicare a noilor Coduri fundamentale ale Romaniei. Transmit inca odata de la aceasta inalta tribuna un mesaj fara echivoc: Codurile vor fi implementate intr-un viitor foarte apropiat", a explicat Catalin Predoiu, ministrul Justitiei.
Metodologia elaborarii proiectului de catre Ministerul Justitiei a implicat analiza a aproximativ 300 de acte normative penale speciale sau extra-penale continand dispozitii penale.
Aceste aproximativ 300 de legi contineau suprapuneri de texte, abrogari implicite asupra carora planeaza incertitudinea, pedepse intre care exista diferente flagrante in pofida naturii similare a faptelor incriminate.
Prin proiect se propune modificarea, completarea sau abrogarea unui numar de aproximativ 225 acte normative, pe urmatoarele directii de reglementare:
- Reglementarea situatiilor tranzitorii privind aplicarea in timp a legii penale;
- Abrogarea unor texte de incriminare din legislatia speciala, ca urmare a cuprinderii acestora in Partea speciala a noului Cod penal sau pentru inlaturarea suprapunerii inutile a unor texte care protejeaza aceleasi valori sociale;
- Completarea unor ipoteze de incriminare pentru a raspunde obligatiilor asumate de statul roman pe plan international, decurgand din conventii internationale ratificate, decizii-cadru sau directive;
- Adaptarea pedepselor pentru infractiunile care raman in legislatia speciala potrivit logicii sanctionatorii a noului Cod penal si inlocuirea modului actual de aplicare a pedepsei amenzii din legislatia speciala, instituind sistemul zilelor-amenda si pentru incriminarile speciale;
- Dezincriminarea unor fapte prevazute in legislatia speciala si reglementarea lor drept contraventii acolo unde este cazul, in aplicarea principiului minimei interventii care guverneaza legislatia penala a oricarui stat de drept;
- Interpretarea si completarea unor texte din Codul penal.
De asemenea, proiectul de lege prevede abrogarea Legii nr. 15/1968 privind Codul penal cu modificarile si completarile ulterioare si stabileste data intrarii in vigoare a prezentei legi si a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum si necesitatea elaborarii de catre Guvern si supunerii aprobarii Parlamentului, a doua proiecte de legi esentiale pentru reforma sistemului judiciar in materie penala - proiectul de lege privind organizarea si functionarea serviciilor de probatiune si proiectul de lege privind executarea pedepselor, a masurilor educative si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.
CLICK AICI PENTRU PROIECTUL DE LEGE
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<