Secretarul de Stat in Ministerul Justitiei, Lidia Barac, a primit marti, 17 mai 2011, delegatia condusa de Raportorul Special ONUpentru independenta judecatorilor si avocatilor, Gabriela K. Knaul de Albuquerque e Silva. La reuniune au participat directori si experti cu atributii in domeniu, din cadrul Ministerului Justitiei.
Discutiile s-au axat, intre altele, pe masurile intreprinse de Ministerul Justitiei in domeniul asigurarii independentei sistemului judiciar, precum si a judecatorilor si procurorilor, prezentarea pe scurt a reformelor intreprinse in sistemul judiciar, ce fac obiectul angajamentelor asumate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, Strategia de dezvoltare a Justitiei, asistenta judiciara in Romania, prezentarea celor mai importante aspecte a Legii „Micii Reforme”, lege care, in opinia Secretarului de Stat reprezinta ,,o punte” care asigura implementarea cu succes a viitoarelor Coduri ale Romaniei.
Totodata, Secretarul de Stat a prezentat masurile intreprinse de institutiile din sistemul judiciar pentru pregatirea punerii in aplicare a noilor Coduri, stadiul proiectului privind impactul noilor Coduri asupra Justitiei, dar si masurile de ordin legislativ luate de Ministerul Justitiei pentru continuarea reformei sistemului judiciar, printre care proiectul legii privind desfiintarea unor instante si parchete nefunctionale sau cu un volum redus de activitate.
La randul sau, Raportorul Special ONU pentru independenta judecatorilor si avocatilor, Gabriela K. Knaul de Albuquerque e Silva, a apreciat intalnirea cu reprezentantii Ministerului Justitiei, atat din perspectiva informatiilor primite, dar si a coerentei Strategiei Ministerului Justitiei in sustinerea obiectivelor de reforma asumate, ca o garantie a consolidarii independentei magistratilor in Romania.
Mentionam ca aceasta vizita face parte dintr-o serie de vizite pe care Raportorul Special ONU pentru independenta judecatorilor si avocatilor le va avea in perioada 17 – 24 mai 2011 si cu alte institutii, care au atributii in acest domeniu, si anume: Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul General, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati a Senatului, Curtea de Conturi, Agentia Nationala de Integritate, Avocatul Poporului, Ministerul Afacerilor Externe, etc.