Robert Cazanciuc, presedintele interimar al Senatului, anunta ca marti aniversam trei decenii de la prima sedinta a Parlamentului Romaniei post-decembriste.
"Aniversam astazi 30 de ani de la prima sedinta a Parlamentului de dupa 1989. La 9 iunie 1989 traditia parlamentara, intrerupta de comunism, a fost reluata, iar alegerile libere si corecte au redevenit un imperativ al democratiei in Romania.
Membrii Parlamentului, actuali si din legislaturile precedente, au suficiente motive sa fie mandri ca au raspuns rapid nevoilor societatii, au oferit speranta romanilor si au contribuit, astfel, la promovarea democratiei parlamentare.
In primul rand, dupa aproape cinci decenii de comunism in care romanii au fost complet lipsiti de exercitiul democratic, primul Parlament postdecembrist a reusit sa reconecteze Romania cu Europa, sa racordeze societatea la democratia de drept european, la valorile occidentale ale parlamentarismului si sa puna bazele statului de drept si a reformelor economiei de piata.
In al doilea rand, rolul esential pe care Parlamentul l-a manifestat in spatiul public postdecembrist ne determina sa consideram aceasta institutie drept piatra de temelie a democratiei romanesti. Astfel, primul mandat al Legislativului, desi unul scurt, de numai 2 ani, a reusit sa canalizeze toate energiile societatii pentru afirmarea drepturilor si protejarea libertatilor individuale, pentru promovarea solidaritatii sociale si, nu in ultimul rand, pentru deschiderea catre democratie si economia de piata, prin inceperea unor mari reforme economice, politice si sociale.
In al treilea rand, Parlamentul postdecembrist isi castiga importanta in noua arhitectura democratica si constitutionala a societatii, prin prisma faptului ca interesele si vocea romanilor revin in centrul activitatii parlamentare dupa un timp mult prea indelungat.
Dupa 30 de ani, putem afirma ca esenta democratiei romanesti sta in dezbaterea parlamentara. Chiar si in momentele mai dificile cand scena politica si sociala a fost nesigura, Parlamentul, in urma dezbaterilor, discutiilor si reflectiilor tuturor parlamentarilor a legiferat in interesul cetatenilor si a cautat intotdeauna sa readuca in prim plan principiile democratice.
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Portal Codul Muncii
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Daca astazi avem o economie de piata functionala, institutii democratice, solide si stabile, daca cetatenii circula liber, daca suntem membri NATO si UE cu drepturi depline si am exercitat cu succes prima Presedintie Romana la Consiliul Uniunii Europene, toate acestea sunt rezultatul proceselor de transformare radicala a societatii noastre incepute acum 30 de ani si sustinute, in primul rand, de Parlamentul Romaniei.
Toate acestea ne fac sa intelegem si sa reflectam mai bine la rolul acestei institutii in democratie si ne determina, in acelasi timp pe noi, senatorii, sa ne achitam in continuare, cu responsabilitate, de datoria pe care avem fata de cetatenii romani", a spus Cazanciuc.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri