Senatorii vor sa acorde consiliilor locale puterea de a executa silit cetatenii care nu-si achita amenzile, iar in cazul refuzului de plata contravenientii vor fi obligati sa presteze munca in folosul comunitatii.
Aceasta initiativa legislativa este una mult mai permisiva, fata de ceea ce isi doreau parlamentarii acum un an. In 2018, tot in Senat se hotarase ca neplata amenzilor sa se transforme in pedeapsa cu inchisoare.
In momentul de fata, primariile trebuie sa sesizeze instantele de judecata in astfel de cazuri si de cele mai multe ori, costurile sunt ridicate, procesele dureaza si se ajunge ca aceste cheltuieli sa depaseasca amenda sau contraventia sa se prescrie in acest rastimp.
Prin proiectul de lege propus la Senat, se urmareste ca punerea in executare a sanctiunii sa se faca de catre consiliul local in urmatoarele domenii: salubritate, activitatea din piete, curatenia si igienizarea acestora, intretinerea parcurilor si spatiilor verzi, a spatiilor si locurilor de joaca pentru copii, amenajarea si curatenia spatiilor din jurul blocurilor de locuinte, precum si a terenurilor virane, intretinerea bazelor si obiectivelor sportive aflate in administrarea lor, intretinerea strazilor si a trotuarelor, a scolilor si a altor institutii de educatie si cultura, intretinerea cladirilor, imprejmuirilor si a altor constructii si colectarea gunoaielor si aresturilor menajere.
In cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termenul de 30 de zile, consiliul local poate aproba inlocuirea amenzii cu sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii.
Daca se ajunge la munca in folosul comunitatii, atunci e bine sa stim ca limita maxima este de 50 de ore.
Proiectul de lege pentru modificarea OG nr. 2/2001 prevede la articolul 9, alin. (4), alin. (5) si alin. (6) urmatoarele:
(...)
(4) Dupa sesizarea consiliului local, in prima sa sedinta, cu citarea contravenientului, poate acorda acestuia, la cerere, un termen de 30 de zile in vederea achitarii integrale a amenzii.
(5) In cazul in care contravenientul nu achita amenda in termenul prevazut la alin. (4), consiliul local procedeaza la inlocuirea amenzii cu sanctiunea obligarii la prestarea unei activitati in folosul comunitatii.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
(6) Hotararea prin care s-a aplicat sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii este obligatorie.
Atentie! Proiectul se afla momentan in Senat, urmand sa ajung la Camera. Pana la publicarea in Monitorul Oficial s-ar putea sa fie o cale lunga.
E-Juridic anticipeaza ca acest proiect nu va fi adoptat, promulgat si publicat in Monitor pentru a intra in vigoare.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri