In cadrul programului de formare continua a magistratilor va avea loc pe data 31mai-01 iunie 2012 un seminar ce va avea ca subiect principal taxa de poluare.
Acest seminar va fi condus de 3 Formatori INM - Razvan PATRU, Curtea de Apel Timişoara, Anca GHIDEANU, Curtea de Apel Iasi si Beatrice ANDRESAN, formator INM.
Dintre aspectele legate de acest subiect vor fi discutate importanţa distinctiei intre normele europene care reglementeaza libera circulatie a marfurilor si posibilitatea si limitele revizuirii dupa abrogarea art. 21 al.2 din Legea nr.554/2004 prin Legea nr.299/2011.
Vor fi discutate cazurile de admisibilitate a revizuirii precum si termenul de formulare a revizuirii dupa declararea neconstitutionalitatii art. 21 alin. 2 teza a doua din Legea nr.554/2004.
Avand in vedere ca aceste taxe de poluare sunt in contradictie cu prevederile Uniunii Europe si in dese randuri au fost pronuntate hotarari ale instantelor europene care au decis ca aceste taxe sunt abuzive si incalca principile de drept european vor fi puse in discutie si limitele desfiintarii unor hotarari judecatoresti irevocabile prin care s-a incalcat dreptul U.E.
In aceeasi ordine de idei va fi pusa in discutie si incidenta materiala a Cartei Europene a Drepturilor Fundamentale in acest domeniu.
Regimul taxelor de poluare a fost modificat in acest an prin legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei in 10 ianuarie 2012
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Compania noastra a negociat cu un tert reduceri de abonamente la sala de sport/ piscina pentru angajatii sai si a incheiat cu tertul un protocol de colaborare. Valoarea discountului este in functie de nr de angajati care acceseaza serviciile sportive. Angajatii care doresc isi platesc singuri abonamentul, insa beneficiaza de reducerea negociata de angajator. Va rog sa-mi comunicati daca reducerea reprezinta un beneficu extrasalarial si care este tratamentul fiscal al acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca mama a nascut copilul in Germania si a beneficiat acolo de indemnizatie pentru cresterea copilului, iar dupa un an familia s-a mutat in Romania, mama poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in Romania pana cand copilul implineste doi ani? Care este procedura de solicitare? Trebuie aduse adeverinte din Germania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<