Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pozitia MJ fata de amendamentele propuse de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor referitoare la proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legilor 303/2004 si 304/2004


Catre,
COMISIA JURIDICA A CAMEREI DEPUTATILOR Domnului Presedinte Daniel BUDA

Cu referire la Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004, republicata, privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, alaturat va inaintam punctul de vedere al Ministerului Justitiei fata de amendamentele formulate In cadrul Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, cu rugamintea de a le lua in considerare.

Insistam, in principal, asupra amendamentelor facute la art. 521 (5) si art. 523 (3) din Proiect.

Astfel, primul amendament (art. 52 1 alin. 5) intra in conflict cu dispozitiile art. 125 alin. 2 din Constitutia Romaniei, potrivit cu care "...promovarea ...judecatorilor este de competenta Consiliului Superior al Magistraturii, in conditiile legii sale organice".

Pe cale de consecinta, Inalta Curte de Casatie si Justitie nu se poate substitui Consiliului Superior al Magistraturii, astfel ca nu poate impune acestuia, prin intermediul unui aviz conform, solutia finala.

Faptul ca evaluarea profesionala a candidatilor in procedura de promovare se realizeaza de Inalta Curte de Casatie si Justitie nu exclude posibilitatea Consiliului Superior al Magistraturii de a verifica daca s-au respectat criteriile legale si regulamentare care stau la baza procedurii de evaluare profesionala a candidatilor de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Relativ la cel de-al doilea amendament (art. 523 alin. 3), precizam ca, eliminarea alin. 3, care, prevede prezenta unui psiholog in procedura interviului in fata Plenului Consiliului Superior al Magistraturii este de natura a afecta procedura de selectie a candidatilor, intrucat, pentru exercitiul profesiei de judecator, in general, dar cu precadere pentru judecatorul care functioneaza la instanta suprema se cer reunite cumulativ trei tipuri de competente: profesionale, sociale si umane.

Toate cele trei competente au valoare egala din perspectiva continutului functiei judiciare.

In toate statele membre se pune accent, in orice procedura de selectie a judecatorilor pe verificarea acestor trei competente.
De aceea, consideram ca textul initiatorului - Ministerul Justitiei, formulat la cererea UNJR trebuie mentinut.

Cu deosebita consideratie,

Ministrul Justitiei
Catalin Marian Predoiu


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 25 Mai 2011
Votati articolul "Pozitia MJ fata de amendamentele propuse de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor referitoare la proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legilor 303/2004 si 304/2004":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI