Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura prin care obtii marca inregistrata de la OSIM

Printre cititorii nostri se numara multi antreprenori si oameni cu initiativa, asadar ne-am gandit sa va oferim informatiile necesare privind procedura prin care obtii marca inregistrata de la OSIM.

Orice persoana juridica sau fizica din Romania sau din strainatate poate incepe procedura prin care obtii marca inregistrata. OSIM are o singura regula pentru cei straini (persoana fizica/juridica): desemnarea unui mandatar care sa ii reprezinte pe durata intregului proces de inregistrare a marcii. 

Un studiu platit de Parlamentul European releva ca:

  • firmele pierd anual peste 269 de miliarde de lei in intreaga UE prin faptul ca nu inregistreaza marcile proprii;
  • in Romania, se pierd aproximativ 5,5 miliarde de lei in peste 11 sectoare de activitate prin neinregistrarea unei marci;
  • majoritatea firmelor ce inregistreaza astfel de pierderi activeaza in domeniul vanzarii de haine si incaltaminte (15,6%);
  • firmele care comercializeaza produse cosmetice in Romania au raportat pierderi de 301 milioane de lei in 2018 datorita faptului ca nu au intregistrat numele folosite ca marci.

 

Inregistrarea unei marci reprezinta un pas important pentru orice companie care vrea sa isi protejeze creatia si, poate, chiar sa o vanda sub forma de franciza. Prin obtinerea brevetului de marca inregistrata la OSIM o companie dobandeste drepturi exclusive de a utiliza marca protejata. Este cea mai simpla metoda prin care se poate bloca competitia din a vinde produse asemanatoare sau din a crea acelasi tip de afaceri cu bani mai putini si preturi mai mici.

Inregistrarea unei marci nu este un lucru foarte simplu avand in vedere faptul ca trebuie indeplinite anumite conditii. Este bine sa stim, insa, ca e posibil si se poate face cu toate informatiile intelese pana la capat.

In primul rand, marcile pot fi inregistrate in urmatoarele forme:

  • marca verbala  care poate lua forma unei denumiri sau a unui slogan si va fi scrisa cu caractere standard;
  • marca figurativa - un element grafic care nu contine litere sau cifre, care este din ce in ce mai raspandit in tara noastra;
  • marca combinata - o denumire scrisa cu o grafica deosebita si /sau in culori sau o denumire insotita de un element grafic;
  • marca tridimensionala - marca constituita din forma produsului sau a ambalajului sau orice alt semn specific tridimensional care permite identificarea unui produs sau serviciu.
  • marca poate fi si individuala sau colectiva in functie de numarul solicitantilor, cea colectiva fiind solicitata de asociatii de cele mai multe ori.

 

Atentie! Dupa natura solicitantilor, o marca poate fi:

  • Marca individuala – marca a carui solicitant/i este/sunt persoana/le juridica/e sau/si fizica/e;
  • Marca colectiva – marca destinata a servi la deosebirea produselor sau a serviciilor membrilor unei asociatii de produsele sau serviciile apartinand altor persoane. Inregistrarea marcii colective este conditionata de existenta si depunerea unui regulament in care sa se indice persoanele si conditiile in care acestea sunt indreptatite la utilizarea marcii;
  • Marca de certificare – marca a carui solicitant este o persoana juridica legal abilitata sa exercite exclusiv controlul produselor si serviciilor in ceea ce priveste calitatea, materialul, modul de fabricatie. Pentru depunere sunt necesare cererea, regulamentul de folosire a marcii de certificare si autorizatia sau documentul din care sa rezulte exercitarea legala a activitatii de certificare.

 

In al doilea rand, OSIM nu foloseste termenul de marca inregistrata ci utilizeaza "drept asupra marcii sau a indicatiei geografice".

Marca inregistrata la OSIM

In al treilea rand, legislatia din domeniu ar trebui cunoscuta. Pentru inregistrarea unei marci la OSIM trebuie sa avem in vedere urmatoarele:

  • Legea Nr. 64/1991 referitoare la brevetele de inventie, care este cea mai veche lege cu privire la drepturile asupra proprietatii intelectuale (aceasta a fost actualizata in 2014);
  • Legea Nr. 129/1992 cu privire la protectia desenelor si a modelelor industriale;
  • Legea Nr. 8/1996 cu privire la drepturile de autor si alte drepturi conexe;
  • Legea Nr. 84/1998 cu privire la marcile si indicatiile geografice, completata de Legea Nr. 226/2010;
  • Ordonanta Guvernamentala 41/1998 cu privire la taxele in domeniul proprietatii intelectuale.

 

In al patrulea rand, marcile inregistrate la OSIM sunt protejate numai pe teritoriul Romaniei.

In al cincilea rand, marca este valabila 10 ani incepand cu data la care a fost depusa cererea de inregistrare si poate fi reinnoita pentru oricate de multe perioade de 10 ani.

In al saselea rand, pentru a inregistra ca marca o denumire (sau un slogan), insotita sau nu de un element figurativ (desen), este necesar sa completati un formular tip – cererea pentru inregistrarea unei Marci pe cale nationala si sa achitati taxele prevazute in O.G. nr. 41/1998 privind taxele in domeniul protectiei proprietatii industriale si regimul de utilizare a acestora, cu modificarile si completarile ulterioare – Anexa 4. Anexa 4 poate fi accesata AICI. Formularul se gaseste AICI si se completeaza obligatoriu pe calculator (nu se primeste completat de mana). Completarea lui se poate face prin doua modalitati:

  • on-line, accesand "Depunere online cereri" pe site-ul OSIM: Cerere de marca; pentru aceasta situatie, inainte de a incepe completarea formularului trebuie sa achitati taxele de depunere a cererii si de publicare a acesteia (ambele pe un singur ordin de plata), avand in vedere ca pentru a se inchide aplicatia si a primi numar de depozit (numar de cerere) este necesar sa precizati numarul ordinului de plata cu care s-au achitat taxele mentionate, sa-l scanati si sa-l adaugati in fisier. Reproducerea grafica a marcii (daca este cazul) trebuie sa fie obligatoriu in format .gif.
  • accesand formularul in format .pdf; daca optati pentru aceasta varianta formularul trebuie depus la OSIM, in doua exemplare, direct sau prin posta cu confirmare de primire. Formularul se poate trimite si prin fax cu conditia ca in termen de 30 de zile sa fie transmis la sediul OSIM si formularul original, insotit de o adresa in care sa se precizeze ca a fost depus mai intai prin fax si sa se mentioneze numarul care a fost primit de la „Biroul de Receptie Inregistrari C.B.I., D.M.I., MARCI” al OSIM. Daca marca are o grafica particulara (respectiv o scriere diferita de cea standard sau are un element figurativ (desen) care insoteste denumirea) este necesar sa atasati o reproducere grafica suficient de clara a marcii, de dimensiune maxim 8×8 cm, in spatiul corespunzator de pe formular si sa anexati pe o pagina separata inca 5 reproduceri, de aceeasi dimensiune si culoare cu cea de pe formular. Odata cu depunerea cererii va trebui sa achitati taxa de depunere a acesteia in valoare de 47 lei si taxa de publicare a ei, care are valoarea de 140 lei pentru marcile alb-negru si 466 lei pentru marcile color; daca depuneti cererea direct la sediul OSIM, taxele se achita la casieria institutiei; daca o trimiteti prin posta va trebui sa atasati la cerere o copie a ordinului de plata din care sa reiasa achitarea taxelor mentionate.

 

Nota! Neplata acestor taxe odata cu depunerea cererii duce la neacordarea datei de depozit!

Dupa acordarea datei de depozit cererile se publica in format electronic, in maxim 7 zile. Data publicarii reprezinta data de la care timp de 2 luni pot fi depuse observatii (pe motive absolute de refuz – art. 5 din lege) si opozitii (pe motive relative de refuz – art. 6 din lege).

In al saptelea rand, in maxim trei luni de la depunerea cererii de inregistrare de marca, trebuie achitata taxa pentru examinarea in fond (in caz contrar dosarul urmand a fi radiat pentru neplata taxe). Valoarea acestei taxe urmeaza a fi stabilita in functie de felul in care arata marca si de numarul de clase pentru care se solicita inregistrarea. Clasele mentionate se refera la obiectul de activitate pentru care se solicita protectia prin marca si se gasesc in Clasificarea Internationala a Marcilor de la Nisa (Nice) editia a-XI-a. In cazul in care nu sunteti sigur de incadrarea claselor, puteti trece la rubrica corespunzatoare din formular descrierea activitatii dvs., urmand sa faca clasificarea examinatorii de la Serviciul Examinare Preliminara Marci, contra unei taxe de 140 lei.

OSIM examineaza in fond o cerere de inregistrare marca in 6 luni de la publicarea acesteia, cu conditia achitarii taxelor corespunzatoare si decide admiterea sau respingerea inregistrarii marcii respective.

Finalmente, in cazul admiterii inregistrarii marcii, aceasta se va publica in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala – Sectiunea Marci, in format electronic si se inscrie in Registrul Marcilor, urmand sa se elibereze certificatul de inregistrare cu conditia achitarii taxei prevazute de lege in valoare de 233 lei.

CONTUL O.S.I.M. (lei): RO05 TREZ 7032 0F33 5000 XXXX,Trezoreria Sector 3, str. Ciresului, nr. 6, sector 3, Bucuresti; cod fiscal: 4266081.


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Procedura prin care obtii marca inregistrata de la OSIM":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016